Barwy lata - dary jesieni 2021. Wystawa KPODR w Minikowie z kiermaszem ogrodniczym, świętem ziemniaka i zwierzętami

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Lucyna Talaśka-Klich
Jesienna wystawa ogrodnicza połączona z kulinarną promocją karpia, festyn Barwy Lata – Dary Jesieni, Święto Ziemniaka, rozstrzygnięcia konkursów i pokaz drobnego inwentarza - to niektóre z elementów tworzących wystawę organizowaną w Minikowie. KPODR zaprasza 19 września 2021.

W niedzielę 19 września Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza do Minikowa na szereg wydarzeń. Impreza plenerowa jest przeznaczona dla rolników, gospodyń wiejskich, dzieci i młodzieży oraz lokalnych grup działania w godzinach 10-17:00.

Barwy Lata – Dary Jesieni 2021, wystawa ogrodnicza i Święto Ziemniaka w Minikowie

Festyn ma promować i popularyzować różne formy przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, regionalne produkty kulinarne, rękodzieło i sztukę ludową. Uczestnicy będą mieli możliwość kupienia lokalnych produktów, degustacji, skorzystania z konsultacji i wskazówek doradców.

Planowana jest również wystawa ogrodnicza Barwy Lata Jesienią w Ogrodzie i kulinarna promocja karpia.
W programie m.in.:

  • kiermasz ogrodniczy (rośliny, drzewka owocowe, odmiany ozdobne w szerokim wachlarzu),
  • sprzedaż bezpośrednia Karpia Nakielskiego,
  • prezentacja i sprzedaż potraw lokalnych i tradycyjnych przez KGW i drobnych wytwórców degustacje,
  • wystawa rękodzieła i twórczości ludowej,
  • sprzedaż miodów i produktów pszczelich,
  • architektura ogrodowa.

Barwy Lata – Dary Jesieni będą połączone ze Świętem Ziemniaka. Zaplanowano:

  • ośrodki hodowlane zaprezentują ofertę odmianową,
  • konkurs na „Najsmaczniejszą odmianę ziemniaka”,
  • konkurs kulinarny z ziemniakiem „w roli głównej”.

Dzień Kukurydzy i Soi, impreza towarzysząca Krajowym Dniom Pola Minikowo 2021

W programie:

  • specjalistyczne wykłady,
  • porady ekspertów,
  • warsztaty polowe.
  • pokazy pracy maszyn.
  • kolekcje odmianowe kukurydzy i soi czołowych polskich hodowli,
  • podczas trwających warsztatów polowych będzie można zbadać jakość przywiezionej ze sobą kiszonki z kukurydzy (struktura, sucha masa strawność).

Podsumowanie konkursów:

  • AGROLIGA,
  • XX jubileuszowa edycja „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów"
  • Najlepsze Gospodarstw Ekologiczne

Czy biały chleb jest zdrowy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie