Bitwa Regionów to coroczny konkurs kulinarny, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Finał VI edycji odbył się 4 września w Częstochowie. W ostatnim etapie spotkało się 16 KGW reprezentujących swoje regiony.
"Bitwa Regionów" 2021 - zwycięskie KGW:
- I miejsce – KGW w Durągu (warmińsko-mazurskie) za dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach
- II miejsce – KGW „Sikoreczki” z Kowańcza (zachodniopomorskie) za topinambur na boczku
- III miejsce – KGW „Różanka” z Kaniewa (kujawsko-pomorskie) za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.
W plebiscycie na najlepszy film prezentujący potrawę regionalną zwyciężyły panie z Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich.
Gdzie szukać tradycyjnych dań?
Dobrym miejscem do takich poszukiwać będzie Lista Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dominują tu potrawy i produkty zgłoszone przez koła gospodyń wiejskich. Według stanu z 7 września 2021 r. lista zawiera ponad 2 tysiące produktów rolnych, środków spożywczych lub napojów spirytusowych. Zobacz, co znalazło się na LPT w wybranym województwie: Lista Produktów Tradycyjnych
Do najnowszych produktów na liście należą np.
- Kujawskie grzybki wigilijne z Kujawsko-Pomorksiego
- Pierogi z ziemniakami i cebulą (kryzysówki) z woj. lubelskiego
- Szynka dojrzewająca z Białej Góry z woj. małopolskiego
- Syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej z woj. mazowieckiego
- Kraple (kat. wyroby cukiernicze i piekarnicze) z woj. opolskiego
- Krasiczyńska konfitura z czarnej porzeczki z woj. podkarpackiego
- Zaguby z woj. podlaskiego
- Bretlingi kaszubskie z woj. pomorskiego
