Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1966 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
W tych branżach najczęściej dochodzi do wypadków przy pracy. W 61% z winy pracownika!
W całym 2020 r. zgłoszono 62740 osób poszkodowanych w wypadkach przy pracy, o 24,6% mniej niż w 2019 r., podaje GUS. Do tego trzeba jeszcze doliczyć wypadki w...
Nowe przypadki wścieklizny u zwierząt. To śmiertelna choroba, również dla ludzi
Jedna z najdłużej znanych i najgroźniejszych chorób odzwierzęcych - wścieklizna - została potwierdzona już w 8. przypadkach w Polsce w 2021 roku. Główny...
Batalia o żołądki konsumentów. Izba rolnicza walczy o mięso, Greenpeace o warzywa
Środowisko rolników, którzy trudnią się produkcją zwierzęcą, martwi spadek spożycia mięsa i nasilający się trend ograniczania jego konsumpcji. Organizacja na...
Działalność nierejestrowana jak firma na próbę. Limit przychodu w 2021 roku
Nowa odkryta pasja, chęć zmian albo sytuacja życiowa, która skłania do szukania nowych źródeł dochodów - powody, które sprawiają, że szukamy możliwości...
Wojewoda zarządził odstrzał dzików. Tyle ma ich zginąć w naszych powiatach
Rozporządzeniem z 31 marca 2021 roku Wojewoda Kujawsko-Pomorski zarządził odstrzał sanitarny dzików w ramach zwalczania afrykańskiego pomoru świń w Polsce....
Rolniku, zatrudniasz pracowników sezonowych? Poznaj wytyczne ministerstwa 2021
Wegetacja ruszyła, z rolnicy już muszą myśleć o tegorocznych zbiorach. Przy zrywaniu truskawek, ogórków czy jesienią jabłek pomagają im w tym pracownicy...
Wiosenne ceny warzyw na targowiskach w regionie. Tyle płacimy za ziemniaki czy cebulę
Na warzywa z własnego ogródka trzeba jeszcze poczekać. Początek wiosny mamy chłodny i nawet rzodkiewka czy sałata szybko nam nie urośnie. Zapasy warzyw z...
Ceny jabłek stabilne, koszty rosną. Co czeka sadowników w sezonie 2021?
Ceny jabłek są niższe niż przed rokiem, ale koszty pracy i transportu rosną z powodu pandemii. Unia Owocowa przygląda się sytuacji i wskazuje, co czeka...
Zasiedzieliśmy się w domach i to nas zabija. 10 chorób, które powoduje brak ruchu
Od ponad roku nasza codzienność wygląda inaczej, niż przez długie lata wcześniej. Szerokie grono tych, którzy spacerem albo rowerem docierali do pracy, robią...
To nie jest czas na likwidację tzw. śmieciówek. Rynek pracy mógłby tego nie udźwignąć
Jeremi Mordasewicz, doradca zarządu Konfederacji Lewiatan uważa, że obecnie firmy bardzo potrzebują elastyczności zatrudnienia. Uzyskują ją m.in. dzięki umowom...