Babka wielkanocna drożdżowa. Przepis od przekazywany od pokoleń! Ciasto będzie wilgotne i pulchne

Red.
Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świątecznych stołów KP (Nasze Miasto Kraśnik)
Babka wielkanocna wzięła swoją nazwę od kształtu kolistej spódnicy, którą nosiły mieszkanki wsi. Ale słychać również głosy, że ten świąteczny wypiek zawdzięcza swoją nazwę królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, który nawiązał do... Ali-Baby. Jedno jest pewne: podczas Świąt Wielkiej Nocy, na stole, nie może zabraknąć drożdżowej baby. Z nami upieczesz ją samodzielnie.

Kiedy dawniej gospodynie brały się za pieczenie bab drożdżowych, zamykały na klucz swoje kuchnie. Chodziło o to, by nikt nie przeszkodził ciastu rosnąć, a - powinno ono przecież podwoić swoją objętość. Idealna babka była tak ważna, bo symbolizowała powodzenie i dostatek.

Zgodnie z tradycją, baba jest jedną z wizytówek wielkanocnych stołów w Polsce. Domowa - najpyszniejsza! Nawet jeśli nie czujecie się mistrzyniami i mistrzami wypieków, podpowiadamy - krok po kroku - jak ją zrobić!

Warto też wypróbować: Prosty przepis na babkę wielkanocną pani Basi z kujawsko-pomorskiego KGW Bodzanowo Drugie

Babka wielkanocna przepis

Drożdżowa babka na Wielkanoc, którą raczyli się nasi przodkowie, składała się nawet z... 60 jaj i 3 kg mąki! Nasz przepis - chociaż tradycyjny - aż tak nie uszczupli Waszych portfeli. Co zatem dokładnie przygotować do upieczenia babki? Podajemy listę składników i uczulamy - powinny mieć temperaturę pokojową.

Babka wielkanocna składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • sześć żółtek
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • garść rodzynek
  • lukier cytrynowy ( szklanka cukru pudru plus sok z cytryny)

Sprawdź również: Ciasta i przepisy na Wielkanoc 2021. Menu na święta wielkanocne to m.in. babka, mazurek czy pieczeń rzymska

Babka wielkanocna jak zrobić

  1. Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru, muszą staną się płynne. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem.
  3. Rozpuszczamy w małym garnku masło, odstawiamy do schłodzenia.
  4. Przesiewamy mąkę pszenną do dużej miski.
  5. Dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka oraz odrobinę soli.
  6. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy je ręką.
  7. Dodajemy rodzynki (oprószone mąką).
  8. Przykrywamy ciasto ściereczką, odstawiamy w ciepłym miejscu (na około półtorej godziny).
  9. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki (nie powinno zająć więcej niż jej połowę).
  10. Wstawiamy formę do piekarnika - nagrzanego do 180 stopni.
  11. Pieczemy około 45 minut (wierzch powinien być zarumieniony). Aby sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe, można użyć drewniany patyczek (np. do koreczków).
  12. Po upieczeniu odwracamy formę do góry dnem, wykładamy babkę na płaski talerz.
  13. Po wystudzeniu posypujemy wypiek cukrem pudrem. Polecamy też lukier z cukru pudru i odrobiny przegotowanej wody.

Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza (Lista Produktów Tradycyjnych):

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie