Kiedy dawniej gospodynie brały się za pieczenie bab drożdżowych, zamykały na klucz swoje kuchnie. Chodziło o to, by nikt nie przeszkodził ciastu rosnąć, a - powinno ono przecież podwoić swoją objętość. Idealna babka była tak ważna, bo symbolizowała powodzenie i dostatek.
Zgodnie z tradycją, baba jest jedną z wizytówek wielkanocnych stołów w Polsce. Domowa - najpyszniejsza! Nawet jeśli nie czujecie się mistrzyniami i mistrzami wypieków, podpowiadamy - krok po kroku - jak ją zrobić!
Warto też wypróbować: Prosty przepis na babkę wielkanocną pani Basi z kujawsko-pomorskiego KGW Bodzanowo Drugie
Babka wielkanocna przepis
Drożdżowa babka na Wielkanoc, którą raczyli się nasi przodkowie, składała się nawet z... 60 jaj i 3 kg mąki! Nasz przepis - chociaż tradycyjny - aż tak nie uszczupli Waszych portfeli. Co zatem dokładnie przygotować do upieczenia babki? Podajemy listę składników i uczulamy - powinny mieć temperaturę pokojową.
Babka wielkanocna składniki
- 500 g mąki pszennej
- szklanka mleka
- 50 g drożdży (świeżych)
- sześć żółtek
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- garść rodzynek
- lukier cytrynowy ( szklanka cukru pudru plus sok z cytryny)
Babka wielkanocna jak zrobić
- Rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru, muszą staną się płynne. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieramy z cukrem.
- Rozpuszczamy w małym garnku masło, odstawiamy do schłodzenia.
- Przesiewamy mąkę pszenną do dużej miski.
- Dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka oraz odrobinę soli.
- Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy je ręką.
- Dodajemy rodzynki (oprószone mąką).
- Przykrywamy ciasto ściereczką, odstawiamy w ciepłym miejscu (na około półtorej godziny).
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki (nie powinno zająć więcej niż jej połowę).
- Wstawiamy formę do piekarnika - nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy około 45 minut (wierzch powinien być zarumieniony). Aby sprawdzić, czy ciasto w środku nie jest surowe, można użyć drewniany patyczek (np. do koreczków).
- Po upieczeniu odwracamy formę do góry dnem, wykładamy babkę na płaski talerz.
- Po wystudzeniu posypujemy wypiek cukrem pudrem. Polecamy też lukier z cukru pudru i odrobiny przegotowanej wody.
