Pizza to bezsprzecznie najpopularniejszy tradycyjny włoski przysmak, którego kulinarna kariera rozpoczęła się w XVIII wieku w Neapolu. Co ciekawe, wcześniej pizza królowała wyłącznie w jadłospisie ubogich, którzy kładli na chlebowym placku to, co akurat mieli. Jak trafiła na salony? Ferdynand I Bourbon i syn króla Neapolu, Ferdynand II, byli fanami pizzy. Ten drugi polecił, aby w pobliżu pałacu postawić piec do jej wypieku.
Pizza domowa - przepis
Jeśli chcesz zrobić domową pizzę i wybierasz się do sklepu, weź pod uwagę nie tylko ser czy bazylię - ważna jest także mąka. Ta najlepsza na pizzę, jest oznaczona symbolem 00. Ma wysoką zawartość glutenu i o bardzo drobną granulacji. Jeśli jej nie znajdziesz, wybierz mąki o symbolach 550 albo 500.
60 Sekund Biznesu: Zamówienia jedzenia w czasie pandemii
Pizza - składniki
Podajemy składniki na cienkie ciasto na pizzę:
- 4 niepełne szklanki mąki pszennej
- łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- około półtorej szklanki ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka - pół łyżeczki cukru
- odrobina oliwy z oliwek
Polecamy również: Co zrobić z mąki, jeśli nie chleb? Np. pizzę, podpłomyk, leniwe, pierogi czy naleśniki
Jak zrobić pizzę?
- Drożdże (w temperaturze pokojowej) rozpuść w ciepłej wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki
- Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia (uwaga, miejsce powinno być ciepłe)
- Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie i wlewaj do niego stopniowo rozczyn drożdży i resztę wody. Mieszaj składniki, zagarniając kolejne partie mąki.
- Wlej oliwę i połącz całość.
- Gotowe ciasto posmaruj sosem pomidorowym, zostawiając czysty brzeg, rozłóż składniki - co dusza zapragnie (ser, pieczarki, pomidory, wędlinę, oliwki, kukurydzę, boczek, rukola itp.) i posyp je ziołami (bazylia, oregano)
- Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.
