
Obok jadła zaprezentowano piękne hafty i ozdoby Wandy Zalewskiej z Kwiatkowa
(fot. Fot. Jadwiga Aleksandrowicz)
Zapachniało jadłem w sali Gminnego Ośrodka Kultury. Siedemnaście potraw, wypieków i przetworów wystawiono do organizowanego po raz trzeci konkursu "Czym kujawska chata bogata?"
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich pod przewodnictwem Anny Czajkowskiej z Gminnej Rady KGW i wsparciu Anny Dykczyńskiej z Ośrodka Doradztwa Rolniczego pokazały, że w gotowaniu i pieczeniu niewielu im dorówna .
- Celem tego konkursu jest poszukiwanie zapomnianych potraw i wypieków, wykonanie ich wedle starych receptur i wprowadzenie na listę potraw tradycyjnych - tłumaczyła Anna Dykczyńska.
Siedemnaście smakołyków na pięknie udekorowanym stole poddanych zostało surowej ocenie jurorek, pracujących pod kierunkiem dyr. Elżbiety Sobolewskiej z Urzędu Marszałkowskiego.
Ostatecznie przyznano nagrody w dwóch kategoriach: potrawy i przetwory oraz wypieki. W pierwszej zwyciężyły żeberka w kapuście Danuty Woźniak z Toporzyszczewa. Wyróżniono już kilka razy nagradzaną zupę kwas Danuty Jaskólskiej w Kaniewa, pasztet z kaczki Barbary Lewandowskiej z Kolonii Łowiczek i karkówkę pieczoną Honoraty Wróblewskiej z Toporzyszczewa. Za najlepsze wśród wypieków uznano pączki Teresy Krępeć z Jaranowa, wyróżniono też jabłecznik Renaty Kotlewskiej z Kaniewa i ciasteczka kujawskie Wandy Zalewskiej z Kwiatkowa. Pani Wanda zaprezentowała też przepiękne hafty, w tym haftowane krzyżykiem obrazy, oraz ozdoby świąteczne ze wstążeczek.
Spotkanie było okazją do uhonorowania Anny Czajkowskiej i Danuty Jaskólskiej medalami z okazji 150-lecia Kółek Rolniczych. Wielu zaproszonym gościom zaprezentowały się dzieci także z Ogniska Muzycznego przy GOK.