
Oto właściwości batatów. Przy tych schorzeniach nie można jeść słodkich ziemniaków
Bataty, czyli słodkie ziemniaki mają wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto włączyć je do swojej diety. Regularne jedzenie batatów ma dobry wpływ na nasze zdrowie, jednak nie każdy powinien sięgać po te warzywa. Sprawdź, co dzieje się z organizmem, gdy jesz bataty >>>>>

Bataty na choroby serca i cholesterol
Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem błonnika i potasu - kluczowych składników odżywczych dla zdrowia serca. Jedna filiżanka pieczonych słodkich ziemniaków dostarcza około 24% dziennego zapotrzebowania na błonnik i 20% dziennego zapotrzebowania na potas. Błonnik pomaga zdrowiu serca, zapobiegając wchłanianiu tłuszczów do krwiobiegu, co pomaga obniżyć poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu. Potas natomiast pomaga obniżyć ciśnienie krwi, rozluźniając ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może lepiej płynąć. Utrzymywanie cholesterolu i ciśnienia krwi pod kontrolą może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca.

Bataty na odchudzanie
Czy jedzenie słodkich ziemniaków może pomóc w utracie wagi? Bataty są bogate w błonnik - zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny - które pomagają spowolnić trawienie. Błonnik wspomaga utratę wagi poprzez zwiększanie uczucia sytości, zmniejszanie spożycia kalorii, regulację hormonów apetytu i spowalnianie trawienia. Słodkie ziemniaki są również pokarmem o niskim indeksie glikemicznym (IG), co oznacza, że nie powodują skoków i spadków cukru we krwi, które mogą powodować uczucie braku energii lub przedwczesnego głodu. Oznacza to, że słodkie ziemniaki wspierają odchudzanie.

Bataty przy cukrzycy
Bataty mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Słodkie ziemniaki zawierają mieszankę różnych związków roślinnych, które mogą pomóc utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą. Warzywa te są bogate w błonnik, który spowalnia trawienie, zapewniając stałe uwalnianie cukru do krwi i pomaga uniknąć skoków cukru. Słodkie ziemniaki zawierają związki zwane flawonoidami i polifenolami, które wspierają wchłanianie glukozy i poprawiają wydzielanie insuliny, co z kolei pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w zdrowym zakresie. Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG), rzadziej powodują duże skoki i spadki poziomu cukru we krwi. W zależności od sposobu przygotowania, słodkie ziemniaki mogą mieć niski indeks glikemiczny. Gotowanie słodkich ziemniaków daje im niski do średniego IG - im dłużej gotujesz, tym niższy IG. Z drugiej strony pieczone i smażone słodkie ziemniaki mają wysoki IG.