
Bataty wspierają zdrowie jelit
Błonnik jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania jelit, a słodkie ziemniaki to pyszny sposób na uzyskanie codziennej dawki tego składnika. Jedzenie większej ilości błonnika może pomóc w utrzymaniu regularnych wypróżnień.

Bataty chronią wzrok
Marchew znana jest jako warzywo poprawiające wzrok, ponieważ jest pełna beta-karotenu - tego samego pigmentu roślinnego, który nadaje słodkim ziemniakom ich kolor. Jedna filiżanka ugotowanych słodkich ziemniaków zawiera 213% dziennej wartości beta-karotenu, który pomaga utrzymać ostry wzrok. Wykazano, że przeciwutleniacz beta-karoten pomaga zapobiegać rozwojowi chorób oczu, tłumiąc wolne rodniki, aby zapobiec uszkodzeniom siatkówki. Wątroba przekształca część beta-karotenu w witaminę A, składnik odżywczy niezbędny do prawidłowego widzenia. Warto łączyć słodkie ziemniaki z niewielką ilością zdrowego tłuszczu, takiego jak masło, oliwa z oliwek lub awokado - tłuszcz pomaga organizmowi lepiej wchłaniać beta-karoten w witaminę A.

Bataty poprawiają odporność organizmu
Jeden pieczony słodki ziemniak zawiera 156% dziennego zapotrzebowania na witaminę A - niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina A wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu. Niedobór witaminy A może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego i większego ryzyka zachorowania na choroby zakaźne. Regularne jedzenie słodkich ziemniaków może pomóc zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę A i utrzymać silny układ odpornościowy.

Bataty przy chorobach nerek
Osoby z kamieniami szczawianowo-wapniowymi, najczęstszym rodzajem kamieni nerkowych, powinny unikać dużych porcji słodkich ziemniaków. Bataty są bardzo bogate w szczawiany, z 54 miligramami na porcję 1/2 filiżanki. Osoby, które muszą stosować dietę niskoszczawianową, takie jak osoby z kamieniami nerkowymi, powinny ograniczyć spożycie szczawianów do 50–100 miligramów dziennie. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni szczawianowo-wapniowych, należy pić dużo wody i spożywać wystarczającą ilość wapnia z produktów mlecznych.