5 z 10
Błonnik jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania jelit, a...
fot. unsplash.com

Bataty wspierają zdrowie jelit

Błonnik jest niezbędny dla dobrego funkcjonowania jelit, a słodkie ziemniaki to pyszny sposób na uzyskanie codziennej dawki tego składnika. Jedzenie większej ilości błonnika może pomóc w utrzymaniu regularnych wypróżnień.

6 z 10
Marchew znana jest jako warzywo poprawiające wzrok, ponieważ...
fot. unsplash.com

Bataty chronią wzrok

Marchew znana jest jako warzywo poprawiające wzrok, ponieważ jest pełna beta-karotenu - tego samego pigmentu roślinnego, który nadaje słodkim ziemniakom ich kolor. Jedna filiżanka ugotowanych słodkich ziemniaków zawiera 213% dziennej wartości beta-karotenu, który pomaga utrzymać ostry wzrok. Wykazano, że przeciwutleniacz beta-karoten pomaga zapobiegać rozwojowi chorób oczu, tłumiąc wolne rodniki, aby zapobiec uszkodzeniom siatkówki. Wątroba przekształca część beta-karotenu w witaminę A, składnik odżywczy niezbędny do prawidłowego widzenia. Warto łączyć słodkie ziemniaki z niewielką ilością zdrowego tłuszczu, takiego jak masło, oliwa z oliwek lub awokado - tłuszcz pomaga organizmowi lepiej wchłaniać beta-karoten w witaminę A.

7 z 10
Jeden pieczony słodki ziemniak zawiera 156% dziennego...
fot. unsplash.com

Bataty poprawiają odporność organizmu

Jeden pieczony słodki ziemniak zawiera 156% dziennego zapotrzebowania na witaminę A - niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina A wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu. Niedobór witaminy A może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego i większego ryzyka zachorowania na choroby zakaźne. Regularne jedzenie słodkich ziemniaków może pomóc zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę A i utrzymać silny układ odpornościowy.

8 z 10
Osoby z kamieniami szczawianowo-wapniowymi, najczęstszym...
fot. unsplash.com

Bataty przy chorobach nerek

Osoby z kamieniami szczawianowo-wapniowymi, najczęstszym rodzajem kamieni nerkowych, powinny unikać dużych porcji słodkich ziemniaków. Bataty są bardzo bogate w szczawiany, z 54 miligramami na porcję 1/2 filiżanki. Osoby, które muszą stosować dietę niskoszczawianową, takie jak osoby z kamieniami nerkowymi, powinny ograniczyć spożycie szczawianów do 50–100 miligramów dziennie. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia kamieni szczawianowo-wapniowych, należy pić dużo wody i spożywać wystarczającą ilość wapnia z produktów mlecznych.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman