Wiek XX i kolejne jego dziesięciolecia były okresem ogromnych przemian, jakie dokonały się w polskim rolnictwie. Pisze o nich Eugeniusz Gorzelak w publikacji pt. "Polskie Rolnictwo w XX wieku. Produkcja i ludność" (SGH, Warszawa 2010).
Zmiany w polskim rolnictwie w XX wieku
W minionych dziesięcioleciach zmniejszył się udział zasiewów ziemniaków, żyta i owsa, podczas gdy rósł areał obsiewany pszenicą, rzepakiem, jęczmieniem i kukurydzą. Plony pszenicy w latach 1966-70 wynosiły 23,2 q z ha, w latach 1976-1980 - 29,3 q, a w 2007 roku 39,4 q/ha, przywołuje w swojej pracy Eugeniusz Gorzelak.
"Pojawiło się w zasiewach pszenżyto. Plony głównych ziemiopłodów zwiększyły się dwu-trzykrotnie. Radykalnie zmniejszyła się liczba koni i owiec zwiększyła się natomiast liczba trzody chlewnej. Produktywność zwierząt zwiększyła się około trzykrotnie", podaje autor opracowania.
Trudno nie dostrzec, jak rolnictwo zmieniło się pod względem technicznym, metod produkcji. "Żywa siła pociągowa zastąpiona została przez ciągniki, maszyny samobieżne i siłę elektryczną". Ciągniki rolnicze w tysiącach sztuk:
- 1960 r. - 62,8
- 1970 r. - 225
- 1980 r. - 619
- 1990 r. - 1185
- 2000 r. - 1307
- 2005 r. - 1437
O ile przed I wojną światową udział ludności rolniczej w ogólnej liczbie ludności wynosił 70%, tak po roku 2000 spadł do ok. 8%.
Ciekawym całego materiału o przemianach w rolnictwie polecamy źródło: POLSKIE ROLNICTWO W XX WIEKU. Produkcja i ludność .
