
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach przygotowywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Choć przepis na bigos wydaje się prosty w wykonaniu nawet dla osób początkujących, aby był doskonały, musimy uważać na niektóre pułapki. Zobacz na kolejnych slajdach galerii listę najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu bigosu >>>

Nie moczysz suszonych grzybów
Suszone grzyby przed dodaniem do bigosu powinny być miękkie. Najlepiej moczyć je w wodzie 12 h przed przygotowywaniem dania. Po odcedzeniu grzybów z wody, nie wylewaj jej. Woda po grzybach dodana do bigosu wzbogaci jego smak i aromat. Jeżeli nie wymoczysz grzybów, bigos może stać się gorzki.

Nie sprawdzasz smaku kapusty
Zanim przystąpisz do gotowania, sprawdź czy kapusta kiszona nie jest zbyt kwaśna lub słona. Być może będzie ona wymagała dodatkowego przepłukania zimną wodą.

Mała różnorodność mięs
Im więcej rodzajów mięs dodasz tym smak bigosu będzie bardziej treściwy i bogaty. Dobrze jest połączyć łopatkę wieprzową z boczkiem, łopatką wołową, schabem. Jeszcze lepiej, jeżeli dysponujesz dobrej jakości dziczyzną. Mięso najlepiej podsmażać na smalcu.