Bigos to potrawa znana w Europie Wschodniej. Gości nie tylko na polskich stołach, ale również litewskich czy białoruskich. Przygotowuje się ją na bazie różnych rodzajów mięsa (np. boczek, dziczyzna, łopatka wieprzowa) i kapusty z różnymi dodatkami. W zależności od upodobań mogą to być suszone grzyby, śliwki, rodzynki czy wino. Należy jednak uważać, aby dodatkami nie stłumić smaku właściwego. Wyrazistości i aromatu nadają bigosowi przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i majeranek.
Przepis na bigos nie wydaje się trudny. Wystarczy zagotować kapustę, dodać przyprawy i usmażone wcześniej mięso, a następnie całość gotować przez kilka godzin. W trakcie przygotowywania tej potrawy świątecznej czeka na nas jednak kilka pułapek, które mogą sprawić, że danie się nie uda.
Takie błędy popełniasz przy przyrządzaniu bigosu
Jak prawidłowo gotować bigos? Czego nie dodawać do bigosu, a co dodać, aby był dobry? Co zrobić, aby kapusta nie gorzkniała?
Takie są najczęstsze błędy przy przyrządzaniu bigosu. Zobacz w galerii, co zrobić, by twój bigos świąteczny był doskonały:
