Spis treści
„Barwy lata, dary jesieni” za nami. Coroczna impreza, organizowana Przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (w tym roku 17 września), obfituje w konkursy.
Jednym z nich był konkurs kulinarny pn. „Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw”. Wygrały go gospodynie z Mroczy w powiecie nakielskim za Fraszynki Mroczanek.
Wyniki konkursu „Ziemniak w tradycji kuchni Pomorza i Kujaw”
- I miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Mroczy za Fraszynki Mroczanek
- II miejsce dla Teresy Dorsz za Parzychę
- III miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich w Tupadłach za Dziady Kujawskie
Wyróżnienia
- dla Koła Gospodyń Wiejskich Babeczki z Turzyna za chleb z ziemniakami na maślance
- Marii Modrakowskiej za sernik z ziemniakami z sosem malinowym
- Anny Wierzbińskiej za paluchy ziemniaczane z pieczarkami
W Minikowie zorganizowano też konkurs „Na najsmaczniejszą odmianę ziemniaka”.
- Wzięły w nim udział cztery hodowle ziemniaka, które zgłosiły do konkursu po jednej odmianie – informuje KPODR. - Wszystkie odmiany konkursowe pochodziły z jednego pola: kolekcji odmian Kujawsko Pomorskich Dni Pola Minikowo 2023.
Odmiany ziemniaków zgłoszone do konkursu
- Queen Anne zgłoszona przez Solana Polska Sp. z o.o.
- Piwonia zgłoszona przez Hodowlę Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o.
- Stokrotka zgłoszona przez PMHZ Strzekęcino Sp. z o.o.
- Bernina zgłoszona przez Europlant Polska Sp. z o.o.
Na najlepszą odmianę głosowało 187 konsumentów. Wygrała Bernina (65 głosów), drugą lokatę zajęła Queen Anne (44 głosy), a trzecią - Stokrotka (43 głosy). Bernina to odmiana sałatkowa, ma bardzo żółty miąższ, podłużny kształt i gładką skórkę.
Zestawy roślin w nagrodę za wiedzę ekologiczną
W Minikowie odbył się też konkurs wiedzy ekologicznej pn. „Człowiek i środowisko”. Test składał się z 10 pytań. Komisja konkursowa wyłoniła 3 laureatów, 7 wyróżnionych i 40 uczestników. Nagrodami były zestawy roślin ufundowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu.
