https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brytyjskie zimne sosy w towarzystwie rolady drobiowej

SKŁADNIKI

  • 1 rolada drobiowa

CHUTNEY JABŁKOWY

  • 2 jabłka
  • 5 suszonych fig
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • kawałek kory cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Na oleju zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka i duś, aż staną się miękkie. Dodaj posiekane figi, cukier, cynamon, a na koniec – ocet. Zagotuj i dopraw do smaku.

SOS CUMBERLAND

  • 1 szklanka świeżych żurawin
  • 2 łyżki suszonych żurawin
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki chrzanu

PRZYGOTOWANIE
Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj przekrojone na pół świeże żurawiny oraz żurawiny suszone. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Połącz z chrzanem.

Oba sosy podawaj z rolada drobiową – jako talerz zimnych przystawek, w towarzystwie grzanek.

UWAGA KONKURS: Sprawdź szczegóły!

Brytyjskie zimne sosy w towarzystwie rolady drobiowej
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska