Buraki jest warzywem zawierającym bardzo mało kalorii, a swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim ogromnej ilości antocyjanów oraz flawonoidów, tj. barwników: betainie i cholinie.
Przeczytaj również:Sok z buraka - właściwości. Takie są zalety picia soku z buraka
- Buraki są bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C, potas, błonnik, mangan i foliany. Spożycie buraków może przyczynić się do poprawy zdrowia serca, wzmacniania układu odpornościowego i utrzymania zdrowego układu pokarmowego.
- Buraki zawierają naturalne barwniki, zwane betalainami, które nadają im charakterystyczną barwę. Czerwone i fioletowe buraki zawierają betacyjaninę, podczas gdy żółte buraki zawierają betaksantynę. Te barwniki są wykorzystywane jako naturalne barwniki spożywcze.
- Badania sugerują, że spożycie soku z buraków może poprawić wydolność fizyczną. Substancje zawarte w burakach, takie jak azotany, mogą wpływać na lepsze wykorzystanie tlenu podczas wysiłku fizycznego.
W burakach znajdziemy witaminy z grupy B, w witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.
Buraków powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę, ale powinny go spożywać kobiety w ciąży, dzieci i młodzież, które często zmagają się z anemią.
Taki wpływ na zdrowie ma jedzenie buraków
Burak to jedno ze smaczniejszych polskich warzyw, który króluje na naszych stołach przede wszystkim na wigilię. Większość z nas nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej bez barszczu czerwonego. Zobaczcie, dlaczego warto jeść buraki: