Popularny w naszym kraju burak jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin i związków bioaktywnych. Chętnie wykorzystywany w kuchni jako dodatek do obiadu, zup czy sałatek.
Zobacz koniecznie: Takie są skutki jedzenia buraków. To dzieje się z organizmem, gdy jemy to warzywo
Regularne spożywanie buraków zaleca się między innymi osobom z nadciśnieniem, ze względu na zawartość potasu. Ponadto w bulwach obecne są azotany, z których w organizmie powstaje tlenek azotu (pomaga rozszerzać naczynia krwionośne obniżając ciśnienie krwi).
Burak jest bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz cezu i rubidu.
Skład buraka uzupełniony jest również witaminami z grupy B, w witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.
Zalety picia soku z buraka
W galerii poniżej zebraliśmy dla was co się dzieje z organizmem, gdy pijemy regularnie sok z buraka.
