Zapis naszej relacji LIVE z wydarzenia można obejrzeć pod tym adresem
•17:17
Przemawia jeden z najbardziej znanych szefów kuchni w Bydgoszczy, Marcin Szukaj. - Nie ma dobrej gastronomii bez rolników. Wspieramy się i jesteśmy razem - mówi.
•17:14
Pada najważniejszy postulat. Restauratorzy żądają, by otworzyć ich biznesy. Jak mówią, potrafią zapewnić bezpieczeństwo i pracować w rygorze sanitarnym. Branżę gastronomiczną wspierają rolnicy, którzy również pojawili się na Starym Rynku.
•17:10
- Chcemy kompromisowo - w oryginalny sposób pokazać, że mamy postulaty i chcemy, by zostały one zrealizowane. By chciano rozmawiać z biznesem, a nie chaotycznie wprowadzać to co można było przewidzieć kilka tygodni, miesięcy temu. A tak naprawdę czas ten zmarnowano na rozdawanie stołków, wewnętrzne tarcia. Przy władzy brakuje ludzi, którzy są profesjonalistami, takimi jak my - którzy prowadzą biznesy - słyszymy
•17:07
Na stole postawiono trumnę, która symbolizuje upadające branże. Z głośników słychać... "Coffin Dance". - Jednych w Polsce się głaszcze i dopieszcza, innych się chowa do piachu - słyszymy
•17:03
Rozpoczyna się protest. Przemawia przedstawicielka Pizzerii Farfalla - Nie każdy przedsiębiorca działający w branży gastronomicznej ma dania, które może sprzedawać na wynos. Z nami się nie rozmawia, dostajemy nakazy - mówi.
•16:48
Talerze mają symboliczne gwoździe do trumny. - Absolutnie nie negujemy pandemii koronawirusa. Wprowadza się jednak obostrzenia, a nie daje konkretnej pomocy. Żyjemy w niewiedzy i niepewności - mówi jeden z organizatorów.
![Bydgoski Gastro Protest - „stypa” na Starym Rynku [relacja]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/74/05/5f9ae21bcad28_p.jpg?1603985949)
•16:37
Długi stół z pustymi talerzami na Starym Rynku w Bydgoszczy już gotowy. Powoli zbierają się ludzie. Z głośników gra głośna muzyka, m.in. utwór "Mój jest ten kawałek podłogi". Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej o godzinie 17 rozpoczną protest przeciwko obostrzeniom, jakie nałożył na nich rząd. Domagają się realnego wsparcia. Przypomnijmy, że w ubiegły piątek premier Morawiecki nakazał m.in. właścicielom barów i restauracji zamknąć biznes - mogą jedynie sprzedawać na wynos. Na wykonanie decyzji mieli niecałą dobę.
![Bydgoski Gastro Protest - „stypa” na Starym Rynku [relacja]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/70/f5/5f9adfdaef58e_p.jpg?1603985372)
•15:45
Z protestu na bydgoskim rynku przeprowadzimy transmisję na żywo. Śledźcie ją na na naszej stronie.
•15:40
Zapraszamy przedstawicieli wszystkich branż, którzy cierpią z powodu braku konkretnych i długofalowych działań mających na celu uratowanie naszych firm przed upadkiem. Przy naszym stole znajdzie się miejsce dla wszystkich, którzy chcą zamanifestować rządowi swoje niezadowolenie - zachęcają właściciele i pracownicy restauracji, kawiarni, klubów, pizzerii, ale także dostawcy, apelując, by przyjść i wesprzeć ich protest obecnością.
•15:30
W tym dniu musimy się zjednoczyć i pokazać czego oczekujemy od naszego rządu. Dlatego zapraszamy wszystkich na Gastro Stypę! Przez środek rynku rozstawimy ogromny stół. Symbolicznie nakryjemy go pustymi talerzami z nazwami naszych lokali - wyjaśniają organizatorzy Bydgoskiego Gastro Protestu
•15:15
W czwartek (29.10.) o godz. 17 na Starym Rynku stanie ogromny stół nakryty symbolicznie pustymi talerzami z nazwami bydgoskich lokali. - Gastro Mówi Dość! - grzmią przedstawiciele branży gastronomicznej, która dotkliwie odczuwa skutki pandemii. Przedsiębiorcy najpierw musieli przetrwać wiosenny lockdown, a teraz kolejne ograniczenia związane z czerwoną strefą (mogą jedynie przyjmować zamówienia na wynos).
Oto postulaty Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej, który domaga się m.in.:
- Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury.
- Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (w tym żywność i napoje) oraz usługi gastronomiczne od dnia 1 listopada 2020 r.
- Uruchomienia programu redukcji czynszów najmu przez jednostki budżetowe w Polsce o 90 proc. i programu pomocowego refundacji czynszów najmu komercyjnych w tym samym zakresie w terminie od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
- Stworzenia Funduszu Gwarancyjnego dla Gastronomii Polskiej w ramach Tarczy, dla wierzycieli czynszów najmu w szczególności prywatnych właścicieli nieruchomości.
- Gwarancji dla banków w celu uruchomienia nieoprocentowanych pożyczek dla gastronomii.
- Gwarancji dla klientów dokonujących wpłat zaliczek na wydarzenia grupowe w obiektach.
- Umorzenia obowiązku spłat dotacji z PFR.
- Umorzenia składek ZUS dla branży gastronomicznej od 1 listopada 2020 r. do 30 czerwca 2021 r.
- Wprowadzenia „bonu gastronomicznego” na wzór „bonu turystycznego”.
POLECAMY
10 błędów, które popełniamy w kuchni. Unikaj ich!
