Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Catering Wielkanocny 2019. Gdzie i za ile można jeszcze zamówić gotowe dania na święta?

Katarzyna Paczewska
Katarzyna Paczewska
Cukiernicy i kucharze mają ręce pełne roboty. Zostały ostatnie chwile, aby zamówić gotowe dania
Cukiernicy i kucharze mają ręce pełne roboty. Zostały ostatnie chwile, aby zamówić gotowe dania Fot. Archiwum/Andrzej Banaś
Nie macie czasu na pieczenie i gotowanie? Pomocą służy wiele firm i restauracji z regionu. To już ostatni dzwonek, by zamówić gotowe smakołyki. Dostawcy czekają na decyzje najpóźniej do 17 i 18 kwietnia.

Ile kosztują przykładowe świąteczne frykasy u nas? W „Barze Akademickim” w Bydgoszczy za żurek zapłacimy 15 złotych za litr, za babeczki wielkanocne 4 zł za sztukę, za pasztet pieczony 45 złotych za kilogram, za sałatkę jarzynową 10 złotych za kilogram, a za babkę piaskową 10 złotych za kilogram.

Hotel „Mercure” w Bydgoszczy proponuje m.in.: schab z musem chrzanowym (9 zł/porcja), schab z brzoskwinią (9 zł/porcja), pieczoną, gotowaną szynkę wieprzową (40 zł/kg), sałatkę wielkanocną ze śledziem (26 zł/kg).

Przeczytaj też: Wielkanocne zakupy czas zacząć 2019. Będzie trochę drożej, ale nie odbierze nam to chęci do kupowania

Żurek i biała muszą być!

Dania zamówić możemy w tym mieście także w „Pod Orłem” - sklepie z wyrobami garmażeryjnymi. Choćby litr żurku kosztuje tu 29,20 zł, barszcz czysty 14 zł/l, jajko w szynce wieprzowej 5,50 zł za porcję, jajko ze śledziem 5 zł za porcję, jajko z wędzonym łososiem 7,80 zł za porcję, a schab w galarecie 7,50 zł także za porcję.

Restauracja „Fortu IV” w Toruniu oferuje kiełbasę białą - wyrób własny (28 zł/ kg, zamówienie minimum 0,5 kg), bigos domowy z grzybami (21 zł/ kg) i żur wielkanocny na zakwasie z białą kiełbasą (15zł/l)

Restauracja „Hole in One” z grodu Kopernika ma w świątecznej ofercie m.in.: wielkanocny barszcz biały z chrzanem (10 zł za porcję 250 ml), żurek z białą kiełbasą i jajkiem (10 zł za 250 ml), pasztet z gęsi (10 zł za porcję 100 g), szynkę faszerowaną musem jajecznym (8 zł za porcję 100 gram), jajka faszerowane szynką, szczypiorkiem i majonezem (4 zł za jajko).

Zamówienia przyjmuje jeszcze w Toruniu także Restauracja Ciżemka.

Czytaj również: Pożyczka na Wielkanoc. Zastaw się, a postaw na święta... Obyś nie żałował

Coś słodkiego na ząb

Dania, które możemy zamówić na święta, ma w swej ofercie również Hotel Aleksander we Włocławku.

Oferuje: tradycyjny żur z wędzonką i chrzanem (25 zł/l), biały barszcz z kluskami ziemniaczanymi (25 zł/l), schab wielkanocny ze śliwką w majeranku (39 zł/kg), pasztet z drobiu z żurawiną (35 zł/kg), pasztet mięsny z borowikiem (38 zł/kg), jaja faszerowane pastą z wędzonej makreli i pomidorów z zieloną pietruszką (5 zł za sztukę), jaja faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem (5 zł/sztuka), baba drożdżowa z rodzynką i lukrem (28 zł za sztukę), baba cytrynowa (25 zł/sztuka).

Zamówienia możemy składać jeszcze do Wielkiego Czwartku w Dworze Fijewo w Golubiu Dobrzyniu. Oferują m.in.: żur wiejski z jajkiem i białą kiełbasą (10 zł za porcję - 300 ml), borowikowa na zakwasie z kapusty z kluskami półfrancuskimi 14 zł za porcję - 300 ml, zrazy wieprzowe po staropolsku z cebulą, ogórkiem kiszonym i i słoninką (10 zł za porcję - 180 g), pieczone udo z kaczki w sosie żurawinowym (15 zł za porcję - 200 g) i pasztet mięsno-warzywny ( 12 zł za porcję - 300 g). Kilogram sernika wiedeńskiego kosztuje tu 30 zł, a babka cytrynowa też 30 zł, ale za sztukę.

Gotowe dania na święta możemy zamówić także w Gościńcu pod Młynem w Jacewie koło Inowrocławia.

Mają np.: żurek staropolski z białą kiełbasą i jajkiem (10 zł/porcja - 350 ml), barszcz czerwony z pasztecikiem (10 zł/porcja - 10 zł), jajka faszerowane z wędzonym łososiem lub z szyn-ką i pieczarkami (4 zł za sztukę), pasztet z indyka lub pasztet drobiowy z morelą (2 zł za porcję - 100 g).

Sprawdź wcześniej

Gdy kupujemy pierwszy raz w danym miejscu, „zasięgnijmy” u znajomych języka czy warto lub sprawdźmy opinie w inter-necie.

Nie w każdym miejscu odbiór jest tego samego dnia, o tej samej porze. Dowóz może być możliwy, ale za odpłatnością lub bezpłatny przy większym zamówieniu - dopytajmy o to.

Niektórzy zaznaczają, że zakup konkretnego dania jest możliwy, ale tylko jeśli weźmie-my go minimum 0,5 kilograma lub 0,5 litra. Przy zamówieniu pobierana jest zazwyczaj zaliczka, może ona wynosić np. 50 proc. ogólnej kwoty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska