Sprawdzamy ceny jaj spożywczych. Jak Polska wypada na tle pozostałych państw unijnych?
W połowie lutego 100 kg jaj kosztowało w UE średnio 519,08 złotych. W skali tygodnia oznaczało to spadek o 1,6%. Jeśli chodzi o polski rynek, cena jaj kla L i M poszła w dół o 19,3% (536 zł/100 kg). Jak dowiadujemy się z najnowszego raportu FAMMU/FAPA, tańsze były także jaja w Szwecji (minus 11,1% w skali tygodnia). Podrożały w Czechach, Estonii, Belgii.
Według danych Komisji Europejskiej, styczniowa średnia unijna cena sprzedaży jaj wyniosła 122,2 euro/100 kg. Porównując ją z grudniem 2016, zanotowano zatem obniżkę o 5%. W skali roku notowania były zaś o 1,4% wyższe.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej