Gdy wybór świeżych warzyw będzie rósł, rzodkiewka zejdzie na dalszy plan. Teraz ma swój czas. Polacy zajadają się rzodkiewką na różne sposoby, np. z solą i masłem. Zawsze jemy ją bez przetwarzania, jak większość ludzi w Europie, ale w Chinach i Japonii używa się jej również w postaci kiszonej.
Popyt na rzodkiewkę wczesną wiosną w Polsce sprawia, że wśród producentów popularne są odmiany wczesne. Polecane o zgrubieniu kulistym to Titania, Krakowianka i Rossella, a o wydłużonym: Opolanka i Silesia.
Rzodkiewki z polskiej uprawy są droższe niż importowane, jednak nie brakuje na nie chętnych. Plasują się na piątym miejscu pod kątem wielkości upraw pod osłonami po pomidorze, ogórku, papryce i sałacie.
Rzodkiewka była uprawiana już w starożytnym Egipcie. To jedna z pierwszych europejskich roślin uprawnych zabranych do Ameryki.
Rzodkiewka jest stosowana jest w leczeniu chorób wątroby, niszczy niepożądane bakterie w przewodzie pokarmowym, odkaża drogi oddechowe i moczowe.
Ceny na targowiskach w Kujawsko-Pomorskiem - lista
Sprawdźcie w naszej galerii, ile kosztuje na targowiskach w regionie świeża rzodkiewka z polskiej uprawy oraz inne warzywa.
