Na straganach coraz więcej warzywnych nowalijek: koperku, pietruszki szczypioru, rzodkiewek,sałaty, ogórków i pomidorów szklarniowych - źródło witamin i składników mineralnych. Pochodzą one od lokalnych producentów i z giełd towarowych. Podaż nowalijek, w związku z poprawą pogody, będzie się zwiększać. - Słoneczna pogoda sprawia, że zmniejszą się koszty produkcji. Mniej opału stosuje się do ogrzewania szklarni - twierdzi Zbigniew Leśniewski, inowrocławski ogrodnik. Od dziś zapowiada obniżenie ceny ogórków małosolnych. Ale znaczne ocieplenie powietrza sprawiło, że ustał handel rybami ze stoisk. Zgodnie z przepisami sanitarnymi. Prowadzona zaś jest tylko sprzedaż ryb i przetworów z samochodu-chłodni.
Zobacz też:Na rowerach jechali Szlakiem św. Jakuba
Oto ceny: ziemniaki - 1, por - 2, ogórki: małosolne - 20, szklarniowy do kiszenia - 10, sałatkowy - 8, pomidory - 8-15 (najdroższe malinowe), pęczek rzodkiewki - 2,50, szczypior - 1,50-2, sałata - 3, natka pietruszki i koperku - po 1,50, seler - 4, pęczek włoszczyzny - 2,50, cebula - 2, marchew - 2, kapusta biała - 1,50 (kg), kiszona - 5, brokuł - 5, czarna rzepa - 5, burak ćwikłowy - 1,50, fasola - 10, groch cały - 4, jabłka - 2,50-3, gruszki - 5,50, orzechy włoskie - 5, mak - 20, róże - 4-6 (szt.), bukiet - 20, tulipany (10 szt.) - 10, bratki - 2, matias - 15,90, makrela - 15, z komina - 18, szczupak - 16-21, pstrąg - 20, tołpyga - 20, na stek - 25, bity kurczak - 25, bita kaczka z krwią - 35-38, jajka - 0,40-0,70.