Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny żywca wieprzowego na giełdzie rosną, a ile płacą skupy w Kujawsko-Pomorskiem?

AGW
AGW/archiwum
Średnia cena za kilogram tuczników kl. 1 w lutym ubiegłego roku wynosiła 3,70 zł. Ceny uzyskiwane do tej pory w drugim miesiącu 2020 roku dają średnią na poziomie 5,49 zł/kg w województwie kujawsko-pomorskim.

"Ceny tuczników na niemieckiej giełdzie VEZG znów rosną. W mojej ocenie kolejne miesiące przyniosą nowe historyczne maksima, to nie koniec wzrostu cen wieprzowiny", napisał na Twitterze Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricol.

W skupach na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w notowaniach KPODR ceny tuczników klasy 1 zaczynają się od 5,10 zł/kg, kończą na 5,80 zł/kg. Te klasy 2 są w cenie 4,80 - 5,40 zł (na podstawie zdecydowanie mniejszej liczby cen, 4 zakładów z 6 i 7 lutego), a klasy E 5,40 - 7,70 zł.

Maciory w regionie (ceny z 6 i 7 lutego) uzyskiwały ceny od 3,80 do 4,30 zł/kg. Warchlaki krajowe kosztowały 325-340 zł za sztukę.

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa raportuje: "W ostatnim tygodniu stycznia br. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 8,46 zł/kg, o 0,4% drożej niż w poprzednim notowaniu jednak o 8% taniej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena ta wzrosła o 34%".

W okresie I-XI 2019 r. do zakładów mięsnych dostarczono łącznie 1 704 tys. ton trzody chlewnej (w wadze żywej), o 6% mniej niż w analogicznym okresie 2018 r. Mniejszy niż przed rokiem poziom skupu żywca wieprzowego był wynikiem zmniejszającego się pogłowia trzody chlewnej.

ASF w Chinach i redukcja pogłowia w świń w tamtym rejonie sprawia, że rosnący popyt z tej części świata, zwiększa wielkość eksport produktów wieprzowych z UE na rynki krajów trzecich był większy niż przed rokiem. Chiny to jednocześnie największy producent i konsument wieprzowiny na świecie. W okresie styczeń–październik 2019 r. z UE wyeksportowano blisko 3,9 mln ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 17,5% więcej rok do roku.

Gdzie trafia eksportowana z Polski wieprzowina?

Przede wszystkim są to kraje Unii Europejskiej. W okresie styczeń–październik 2019 r. z Polski wyeksportowano 628 tys. ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 7% mniej niż przed rokiem.

W strukturze asortymentowej eksportu produktów wieprzowych z Polski dominowało mięso świeże i mrożone (60%). W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. za granicę sprzedano 380 tys. ton mięsa wieprzowego (w wadze produktu), o 9% mniej niż przed rokiem. Mięso wywożono głównie do krajów UE, m.in. do:

  • Niemiec (57 tys. ton – 15%),
  • Włoch (38 tys. ton – 10%),
  • Czech i na Słowację (po 23 tys. ton – po 6%).

Odbiorcami spoza UE były m.in.:

  • USA (38 tys. ton – 10%),
  • Hongkong (17 tys. ton – 5%),
  • Wietnam i Ukraina (po 12 tys. ton – po 3%).

Źródła: KOWR, KPODR

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska