"Ceny tuczników na niemieckiej giełdzie VEZG znów rosną. W mojej ocenie kolejne miesiące przyniosą nowe historyczne maksima, to nie koniec wzrostu cen wieprzowiny", napisał na Twitterze Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricol.
W skupach na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w notowaniach KPODR ceny tuczników klasy 1 zaczynają się od 5,10 zł/kg, kończą na 5,80 zł/kg. Te klasy 2 są w cenie 4,80 - 5,40 zł (na podstawie zdecydowanie mniejszej liczby cen, 4 zakładów z 6 i 7 lutego), a klasy E 5,40 - 7,70 zł.
Maciory w regionie (ceny z 6 i 7 lutego) uzyskiwały ceny od 3,80 do 4,30 zł/kg. Warchlaki krajowe kosztowały 325-340 zł za sztukę.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa raportuje: "W ostatnim tygodniu stycznia br. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 8,46 zł/kg, o 0,4% drożej niż w poprzednim notowaniu jednak o 8% taniej niż przed miesiącem. W porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku cena ta wzrosła o 34%".
W okresie I-XI 2019 r. do zakładów mięsnych dostarczono łącznie 1 704 tys. ton trzody chlewnej (w wadze żywej), o 6% mniej niż w analogicznym okresie 2018 r. Mniejszy niż przed rokiem poziom skupu żywca wieprzowego był wynikiem zmniejszającego się pogłowia trzody chlewnej.
ASF w Chinach i redukcja pogłowia w świń w tamtym rejonie sprawia, że rosnący popyt z tej części świata, zwiększa wielkość eksport produktów wieprzowych z UE na rynki krajów trzecich był większy niż przed rokiem. Chiny to jednocześnie największy producent i konsument wieprzowiny na świecie. W okresie styczeń–październik 2019 r. z UE wyeksportowano blisko 3,9 mln ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 17,5% więcej rok do roku.
Gdzie trafia eksportowana z Polski wieprzowina?
Przede wszystkim są to kraje Unii Europejskiej. W okresie styczeń–październik 2019 r. z Polski wyeksportowano 628 tys. ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 7% mniej niż przed rokiem.
W strukturze asortymentowej eksportu produktów wieprzowych z Polski dominowało mięso świeże i mrożone (60%). W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. za granicę sprzedano 380 tys. ton mięsa wieprzowego (w wadze produktu), o 9% mniej niż przed rokiem. Mięso wywożono głównie do krajów UE, m.in. do:
- Niemiec (57 tys. ton – 15%),
- Włoch (38 tys. ton – 10%),
- Czech i na Słowację (po 23 tys. ton – po 6%).
Odbiorcami spoza UE były m.in.:
- USA (38 tys. ton – 10%),
- Hongkong (17 tys. ton – 5%),
- Wietnam i Ukraina (po 12 tys. ton – po 3%).
Źródła: KOWR, KPODR
