Lipcowe ceny żywności - w porównaniu z czerwcem - spadły o 1,1%. Taką informację przekazał Główny Urząd Statystyczny.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Przeciętny Kowalski płacił mniej w zeszłym miesiącu za owoce, warzywa, mąkę i pieczywo.
Bez większych rewolucji obyło się w przypadku produktów z grupy "mleko, jaja, sery". Ceny mleka poszły w dół o 0,2%, zaś jogurtów, deserów mlecznych, śmietany - 0,1%. W skali miesiąca jaja podrożały o 0,4%.
Jeśli już jesteśmy przy podwyżkach. W lipcu konsumenci płacili więcej za mięso - przeciętnie podrożało ono o 1,1%:
wieprzowina: 2,7%
drób: 0,8%
wędliny: 0,7%
O 0,9% podskoczyły ceny ryb i owoców morza. Ryż był w lipcu droższy o 0,7%, a makaron i produkty makaronowe - o 0,6%. Jak podaje GUS, więcej niż przed miesiącem klienci płacili też za tłuszcze zwierzęce i czekoladę (po 0,5%), cukier (0,2%), tłuszcze roślinne (0,1%). Soki owocowe i warzywne? Były droższe o o,7%.