W zakresie cech organoleptycznych (smak, zapach, wygląd, w tym barwa i konsystencja) sprawdzono 73 partie wyrobów. Z uwagi na niezgodną z deklaracją postać handlową zakwestionowano tylko 1 partię (1,4 proc. całości).
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 208 partiach, z czego 54 zakwestionowano (26,0 proc.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwych wartości parametrów w wartości odżywczej, zaniżonej masy netto i składników stałych (w tym ryby) oraz zawyżonej zawartości glazury.
Oznakowanie nie zawsze prawidłowe
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 280 partii, z czego nieprawidłowości stwierdzono w 61 (21,8 proc.). Dotyczyły one m.in.: niewłaściwego podawania składu (np. braku wyszczególnienia wszystkich składników użytych do produkcji, w tym alergenów), braku informacji o procesie sterylizacji na konserwach, wprowadzania w błąd odnośnie pochodzenia produktu.
To też może Cię zainteresować
W tym ostatnim przypadku, czyli wprowadzenie w błąd, polegało na przykład na widniejącej na etykiecie deklaracji na produkcie zawierającym ryby pochodzące z Kazachstanu w postaci: „… żyjące w jeziorach Kujaw i Wielkopolski”. W innym przypadku na opakowaniu ryby pochodzącej z Atlantyku napisano „Produkt polski”.
