Przykładowe ceny:
Przykładowe ceny:
barszcz z uszkami - porcja 5,50-6,50 zł w Sukiennicach
uszka - 10 zł za kg w Marimarze
pierogi z kapustą i grzybami - 7,50 zł za kg w Marimarze, 10 zł za porcję (10 sztuk) w Sukiennicach
pstrąg w galarecie - 2,50 zł za porcję w Marimarze
karp w galarecie - 45 zł za półmisek w Sukiennicach
sernik wiedeński - 20 zł za kg w Bagietce
rolada makowa - 17 zł za kg w Bagietce
Chojniczanie, którzy nie mają czasu na siedzenie przed świętami w kuchni, mogą zamówić gotowe dania w garmażerii albo restauracji. Jeszcze tylko do dziś zamówienia przyjmuje firma cateringowa Marimar. Można złożyć je w siedzibie lub którymś z dwóch patronackich sklepów.
Zapominalscy mogą zajrzeć np. do Restauracji Sukiennice - tam kucharze przygotowują świąteczne dania do ostatniej chwili. - Zamówienia realizujemy na bieżąco, żeby wszystko było świeże, nie robimy zapasów - mówi szef Sukiennic Thuy Tran Dinh. Na dzień dobry daje klientom 10 proc. rabatu (stali mogą liczyć na więcej) i za kaucję wypożycza półmiski. - Na świątecznym stole jednorazowe naczynia nie wyglądają zbyt ładnie - mówi.
Po słodkości można wejść do Bagietki, ale na złożenie zamówienia na ciasto nie ma już szans. Jak mówią w firmie - produkcję trzeba zaplanować. Sporo wypieków będzie jednak na półkach sklepowych.