W piątek zachęcaliśmy czytelników do ocalania przepisów i dzielenia się nimi. Pierwsza na to zaproszenie odpowiedziała pani Ewa, której sposób na pierogi leniwe przedstawiamy poniżej.
Składniki:
1 kg twarogu
3 jajka
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
sól
olej do smażenia
Przepis:
Twaróg rozdrobnić widelcem, białka ubić, dodać żółtka. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z twarogiem, jajkami i cukrem. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Zrobić z ciasta wałeczek, lekko spłaszczyć, pokroić ukośnie na kawałki. Gotować w osolonej wodzie. Wyjąć osączyć z wody, smażyć na rumiano. Dodatki według upodobań.
| Create infographics
Chcecie podzielić się swoim przepisem i zrobionym przed siebie zdjęciem dania? Przysyłajcie je do nas: [email protected]. W weekendy będziemy je prezentować w naszym serwisie.
Czytaj e-wydanie »