Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące leniwe - przepis pani Ewy

nadesłane/Ewa Szczepińska
- W przygotowaniu pierogów chętnie pomaga moja wnuczka Wiktoria - pisze czytelniczka z Salna przesyłając nam swój przepis na leniwe.

W piątek zachęcaliśmy czytelników do ocalania przepisów i dzielenia się nimi. Pierwsza na to zaproszenie odpowiedziała pani Ewa, której sposób na pierogi leniwe przedstawiamy poniżej.

Składniki:
1 kg twarogu
3 jajka
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
sól
olej do smażenia

Przepis:

Twaróg rozdrobnić widelcem, białka ubić, dodać żółtka. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z twarogiem, jajkami i cukrem. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Zrobić z ciasta wałeczek, lekko spłaszczyć, pokroić ukośnie na kawałki. Gotować w osolonej wodzie. Wyjąć osączyć z wody, smażyć na rumiano. Dodatki według upodobań.

| Create infographics

Chcecie podzielić się swoim przepisem i zrobionym przed siebie zdjęciem dania? Przysyłajcie je do nas: [email protected]. W weekendy będziemy je prezentować w naszym serwisie.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska