Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Idą święta - to najlepsze przepisy

JJ
Udostępnij:
Szukacie przepisu na najlepsze pierogi wigilijne? Zobaczcie przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz.

Pierogi to potrawa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Zobaczcie, jak przygotować pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Magdy Gessler.

Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto na pierogi:

  • mąka - 500 g
  • gorąca woda - 125 ml
  • sól - 1 łyżeczka

Jak przygotować ciasto na pierogi?
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Cześć ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.

Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Idą święta - to najlepsze przepisy
pixabay

Składniki na farsz (kapusta z grzybami)

  • kapusta kwaszona - 1,5 kg
  • grzyby suszone - 0,3 kg
  • cebula - 2
  • olej lniany - 0,3 l
  • woda - 0,5 l
  • pigwy - 5
  • sól i pieprz do smaku

Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?

Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne Magdy Gessler?
Grzyby należy namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor. Dodać kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby oraz pokrojone w dwucentymetrową kostkę owoce pigwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu.

Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Idą święta - to najlepsze przepisy
archiwum

Przepis na pierogi wigilijne Ewy Wachowicz

Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:

  • mąka - 0,5 kg
  • wrzątek - szklanka
  • jajko - 1

Życzenia Bożonarodzeniowe. Najlepsze wierszyki na Boże Narodzenie

Jak przygotować ciasto na pierogi?
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wrzątek. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Znów wymieszać nożem, a potem zarobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut (po tym czasie lepiej się wałkuje). Następnie, podsypując mąką, rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklanką wykroić krążki.

Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Składniki do farszu:

  • kapusta kiszona - 0,3 kg
  • suszone prawdziwki - 30 g
  • cebula - 1
  • masło - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować farsz do pierogów z kapustą i grzybami?
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową (wody nie wylewać). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Wymieszać. Podlać wodą z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.

Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz
Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz pixabay

Farsz do pierogów z serem
Składniki do farszu:

  • ser biały - 0,4 kg
  • żółtko - 1
  • laska wanilii
  • cukier - 3 łyżki
  • cynamon - 0,5 łyżeczki

Jak przygotować farsz serowy?
Ser przełożyć do miski. Wybić żółtko. Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem.

Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków. Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed wieczerzą wigilijną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 29

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Poznam Kochanka, Hejka jestem zadbaną brunetka, lat 24, zgrabne ciało, moje nagie zdjęcia i koontakt do mnie na stronie: pukanie.pl mój nik: Natalia24 napisz lub zadzwoń, jeśli okażesz sie fajnym facetem to możemy się spotkać się nawet dziś lub jutro czekam.

O
Ojciec Gesler

250 ml wody na 1 kg mąki? Co to za idiota pisał. Gruba gotować nie umie

Z
ZENEK
15 grudnia 2018, 16:52, Gość:

Od kiedy smaży się na oleju lnianym, jest to olej do spożywania na zimno.

beznadziejny przepis

k
kucharz

Podgrzać olej lniany? Co to za zidiociały przepis.

G
Gość

Oba przepisy na pół kilo mąki, a jeden z 1,5kg kapusty kiszonej, drugi z 0,3...

G
Gość
21 grudnia 2018, 23:43, brawo:

Trzeba być ignorantem ( i pod względem kulinarnym i czysto zdrowotnym ) by polecać podsmażanie (sic!) na oleju lnianym. Polecam zwrócić uwagę, na to, w jaki sposób przechowywany jest olej lniany i zdać sobie sprawę, że jest to robione nie bez powodu... Ciemne szkło butelki i niska temperatura lodówek czy lad chłodniczych chroni w oleju lnianym to co najcenniejsze i to co tracone jest przez wpływ temperatury czy promieni UV - cały czas mowa o tłuszczach nienasyconych. Narażając olej lniany na te czynniki otrzymujemy NIEZDROWE tłuszcze nasycone... Polecam autorowi analizę przepisu i zwykły olej rzepakowy - w tym przypadku ( smażenie ) zdrowszy, właściwy przy obróbce termicznej i łatwiej dostępny. Nie zawsze, wszystko co modne, eko i na czasie nadaje się do wszechstronnego zastosowania, polecam dowiedzieć się dlaczego...

Te dwie panie to takie kucharki że jakby przyszłości u nich delektować to bys umarł z głodu to robią wykwalifikowani kucharze a one zbierają gratulavje

G
Gość

A gdzie przepisa na pierogi z grzybami? Co to za oszczędność idą swieta

J
Joanna

Ani gessler ani wachowicz nie podaja takich przepisow. Autorka posta sama to wymyslika poslugujac sie ich nazwiskami. Zanim napiszecie to weryfikujcie. Swoja droga. Wiecej nie przeczytam tutaj przepisu. Pani nie ma bladego pojecia o gotowaniu.

G
Gość

Kto to jest Wachowicz nierozumiem

G
Gość
Ale bzdura
Nie dość że te Panie szczycą się okrucieństwem wobec zwierząt, to jeszcze zalecają podgrzewanie oleju lnianego, co Jest dość średnio zerowe.
b
brawo

Trzeba być ignorantem ( i pod względem kulinarnym i czysto zdrowotnym ) by polecać podsmażanie (sic!) na oleju lnianym. Polecam zwrócić uwagę, na to, w jaki sposób przechowywany jest olej lniany i zdać sobie sprawę, że jest to robione nie bez powodu... Ciemne szkło butelki i niska temperatura lodówek czy lad chłodniczych chroni w oleju lnianym to co najcenniejsze i to co tracone jest przez wpływ temperatury czy promieni UV - cały czas mowa o tłuszczach nienasyconych. Narażając olej lniany na te czynniki otrzymujemy NIEZDROWE tłuszcze nasycone... Polecam autorowi analizę przepisu i zwykły olej rzepakowy - w tym przypadku ( smażenie ) zdrowszy, właściwy przy obróbce termicznej i łatwiej dostępny. Nie zawsze, wszystko co modne, eko i na czasie nadaje się do wszechstronnego zastosowania, polecam dowiedzieć się dlaczego... 

A
Ania
Te co głodza karpia niech zejda jiż że sceny .Tym osoba juz dziękujemy
M
Magda
Ciasto od gesslerki to jakaś kpina... Za mało wody, suche jak wior!! Nie polecam
G
GV
Pierogi je się po zupie a przed karpiem, lub dowolnie. W mojej rodzinie na początkek jest barszcz z uszkiem a potem "stół szwedzki" - każdy nakłada sobie ulubione dania w wybranej przez siebie kolejności. Pierogi z kapustą i grzybami to żadna egzotyka na polskich stołach... zwłaszcza, że 12 postnych dań daje dużo możliwości.
G
Gość
Witam też jestem katolikiem i pierogi jemy od rana jako przystawka, a nawet deser
Przejdź na stronę główną Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie