Pierogi to potrawa, bez której wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Zobaczcie, jak przygotować pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Magdy Gessler.
Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto na pierogi:
- mąka - 500 g
- gorąca woda - 125 ml
- sól - 1 łyżeczka
Jak przygotować ciasto na pierogi?
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Cześć ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Składniki na farsz (kapusta z grzybami)
- kapusta kwaszona - 1,5 kg
- grzyby suszone - 0,3 kg
- cebula - 2
- olej lniany - 0,3 l
- woda - 0,5 l
- pigwy - 5
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne Magdy Gessler?
Grzyby należy namoczyć w wodzie przez 3 godziny. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej lniany i przesmażyć na nim cebulę na złoty kolor. Dodać kapustę, wodę i pokrojone w paski suszone grzyby oraz pokrojone w dwucentymetrową kostkę owoce pigwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu.
Przepis na pierogi wigilijne Ewy Wachowicz
Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
- mąka - 0,5 kg
- wrzątek - szklanka
- jajko - 1
Jak przygotować ciasto na pierogi?
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać wrzątek. Zagarnąć nożem. Gdy zrobią się kluski, znowu zrobić kopczyk, w kopczyku ponownie dołeczek, a do dołeczka wybić jajko. Znów wymieszać nożem, a potem zarobić rękoma. Gładkie ciasto zostawić na stolnicy pod przykryciem na ok. 20 minut (po tym czasie lepiej się wałkuje). Następnie, podsypując mąką, rozwałkować na grubość 2-3 mm. Szklanką wykroić krążki.
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Składniki do farszu:
- kapusta kiszona - 0,3 kg
- suszone prawdziwki - 30 g
- cebula - 1
- masło - 1 łyżka
- sól
- pieprz
Jak przygotować farsz do pierogów z kapustą i grzybami?
Grzyby namoczyć w wodzie (przez całą noc). Wyłowić łyżką cedzakową (wody nie wylewać). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kapustę odcisnąć, posiekać i dodać do złocistej cebuli. Wymieszać. Podlać wodą z moczenia grzybów (ostrożnie, by do farszu nie dostał się piasek). Dorzucić pokrojone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości.
Farsz do pierogów z serem
Składniki do farszu:
- ser biały - 0,4 kg
- żółtko - 1
- laska wanilii
- cukier - 3 łyżki
- cynamon - 0,5 łyżeczki
Jak przygotować farsz serowy?
Ser przełożyć do miski. Wybić żółtko. Dodać miąższ z laski wanilii, posłodzić, przyprawić cynamonem i rozgnieść widelcem.
Pierogi ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki. Gdy się zamrożą, przesypać do woreczków. Ugotować w osolonym wrzątku tuż przed wieczerzą wigilijną.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rześka jak cytrynka Danuta Stenka podbija czerwony dywan. Poznaliśmy jej sekret
- Górniak wróciła na salony kompletnie odmieniona! Pozowała do zdjęć w PERUCE?!
- Bogobojny gwiazdor "Gliniarzy" zerwał zaręczyny. Komentarz księdza wstrząśnie narodem
- Paweł Wawrzecki przyłapany na mieście z żoną i dzieckiem. Rozkoszny malec skradł show