Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto marchewkowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ciasto marchewkowe?

red
Ciasto marchewkowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ciasto marchewkowe?
Ciasto marchewkowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ciasto marchewkowe? Pixabay
Ciasto marchewkowe - przepis. Jaki najlepszy przepis na ciasto marchewkowe? Zbliża się Tłusty Czwarte. Zamiast pączków i chruścików ktoś może przygotować dla gości. np. ciasto marchewkowe. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe jest ostatnio dość popularnym wypiekiem na spotkaniach ze znajomymi i rodziną. Jest wiele sposób na przyrządzenie ciasta marchewkowego. Można je przygotować także na Tłusty Czwartek.

Zobacz także:Tłusty czwartek - co to za święto? Dlaczego jemy pączki w tłusty czwartek?

Jaki jest najlepszy przepis na ciasto marchewkowe? Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe.

CIASTO MARCHEWKOWE - PRZEPIS
Składniki:

  • jajka kurze od kur swojego chowu
  • cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder – zakupione w sklepie
  • olej rzepakowy - zakupiony, pochodzi z lokalnych zakładów tłuszczowych w Kruszwicy
  • marchew z własnego ogrodu
  • mąka pszenna z lokalnego młyna w Dobrem
  • cytryna - zakupiona

Wykonanie:
Marchew oczyścić – oskrobać lub obrać, część zetrzeć na tarce o małych oczkach, część zetrzeć na grubsze wiórki. Marchwi zetrzeć tyle, aby powstała 1,5 szklanki startej masy. 1,5 szklanki cukru utrzeć z 4 żółtkami, dodając po jednym.

Przez sitko przesiać 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszać i dodawać do ciasta stale mieszając.

Do wymieszanego ciasta dodać 1 szklankę oleju - wymieszać. Dodawać po łyżce startą marchew oraz startą skórkę i wyciśnięty sok z 1 cytryny. Całość wymieszać. Białka z 4 jajek ubić na sztywna pianę. Dodać na końcu do ciasta.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wlać do tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub prostokątnej blachy, piec w temperaturze 160 - 180 stopni ok. 1 godziny – aż się zarumieni. Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować na wierzchu.

Przepis pochodzi z Listy Produktów Tradycyjnych. Autorką jest Renata Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).

Tłusty czwartek 2018. W tym roku tłusty czwartek przypada 8 lutego. W ten dzień będziemy zajadać się głównie pączkami. Szukacie dobrych przepisów? Mamy dla was sprawdzony przepis na PĄCZKI MAGDY GESSLER. Przepis na pączki nie jest skomplikowany. Sprawdźcie!Przepis na pączki Magdy Gessler znajdziesz na kolejnych slajdach --->"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartkuŹródło: Agencja TVN/x-news

Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!

"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska