Ciasto marchewkowe jest ostatnio dość popularnym wypiekiem na spotkaniach ze znajomymi i rodziną. Jest wiele sposób na przyrządzenie ciasta marchewkowego. Można je przygotować także na Tłusty Czwartek.
Zobacz także:Tłusty czwartek - co to za święto? Dlaczego jemy pączki w tłusty czwartek?
Jaki jest najlepszy przepis na ciasto marchewkowe? Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE - PRZEPIS
Składniki:
- jajka kurze od kur swojego chowu
- cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder – zakupione w sklepie
- olej rzepakowy - zakupiony, pochodzi z lokalnych zakładów tłuszczowych w Kruszwicy
- marchew z własnego ogrodu
- mąka pszenna z lokalnego młyna w Dobrem
- cytryna - zakupiona
Wykonanie:
Marchew oczyścić – oskrobać lub obrać, część zetrzeć na tarce o małych oczkach, część zetrzeć na grubsze wiórki. Marchwi zetrzeć tyle, aby powstała 1,5 szklanki startej masy. 1,5 szklanki cukru utrzeć z 4 żółtkami, dodając po jednym.
Przez sitko przesiać 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Składniki dokładnie wymieszać i dodawać do ciasta stale mieszając.
Do wymieszanego ciasta dodać 1 szklankę oleju - wymieszać. Dodawać po łyżce startą marchew oraz startą skórkę i wyciśnięty sok z 1 cytryny. Całość wymieszać. Białka z 4 jajek ubić na sztywna pianę. Dodać na końcu do ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wlać do tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub prostokątnej blachy, piec w temperaturze 160 - 180 stopni ok. 1 godziny – aż się zarumieni. Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować na wierzchu.
Przepis pochodzi z Listy Produktów Tradycyjnych. Autorką jest Renata Dzik, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski).
Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!
"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news