Od 1995 roku istniej Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego. W roku 2010 sejmik województwa kujawsko-pomorskiego zdecydował o przystąpieniu do niej Pomorza i Kujaw. Od tej pory tworzy własną sieć.
Najlepsze szlaki rowerowe w naszym regionie [zdjęcia]
Wyróżniające się przetwórnie produktów ekologicznych (zbóż, warzyw, owoców,mleczarnie, masarnie. rozlewnie wód mineralnych,pasieki, producenci olejów), ale też hurtownie, sklepy z żywnością wysokiej jakości, lokale gastronomiczne otrzymują charakterystyczny znak z białą czapką kucharską, tzw. budyniówką, oraz nożem i widelcem na błękitnym tle i napisem "Dziedzictwo Kulinarne. Pomorze i Kujawy". Poświadcza on, że oferowana żywność wytworzona została z produktów pochodzących z regionu z zastosowaniem tradycyjnych receptur i metod.
W regionie wręczono już ponad 40 takich znaków. Podczas ogólnopolskiej konferencji "Człowiek i środowisko. Jedno zdrowie - wspólna odpowiedzialność" Dariusz Kurzawa, wicemarszałek województwa kujawsko-pomorskiego wręczył dwa kolejne znaki. Otrzymały je: TeoDorka Med& Spa w Ciechocinku i "Dworek Wymysłowo"w Borach Tucholskich.
W Ciechocinku znak taki otrzymały wcześniej: Przedsiębiorstwo Uzdrowisko Ciechocinek, Łazienki II i Klinika Uzdrowiskowa "Pod tężniami" im. Jana Pawła II.
Pogoda na dzień (28.03.2017) | KUJAWSKO-POMORSKIE
Źródło: TVN Meteo Active/x-news