Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jeść wiosną, by mieć siłę i energię? Podpowiadamy!

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Fot. nadesłane
- Wiosenny przypływ sił i energii trzeba wspierać zbilansowaną dietą - mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii Collegium Medicum UJ, ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.

- Jeśli na wiosnę chcemy wzmocnić nasze siły, sięgnijmy po owoce i warzywa – nasze naturalne źródło witamin, soli mineralnych i antyoksydantów. Naturalne suplementy są dobrze przyswajalne i całkowicie bezpieczne – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

Przypływ świeżego powietrza i duża dawka ruchu to też zwiększone zapotrzebowanie na energię. Długi spacer często kończymy jedząc przypadkowo kupione przekąski, niezbyt wartościowe energetycznie ani odżywczo. Warto wcześniej przygotować się na głód, który przecież i tak nas dopadnie. Możemy już w domu przemyśleć smaczne, proste i wygodne przekąski, które dodadzą nam sił na kolejnych parę kilometrów na rowerze czy pokonanie stromego pagórka w lesie.

Zanim wyruszymy z domu przygotujmy sobie i najbliższym coś wartościowego do zjedzenia. Może to być smakowita sałatka zapakowana do pojemnika, kanapka z ulubionym serem, banan czy jabłko. Jeśli nie mamy ochoty lub czasu, by pakować, myć i obierać owoce, skorzystajmy z wygodniejszych rozwiązań. Zapakowana do plecaka saszetka musu owocowo-warzywnego lub butelka 100 proc. soku owocowego czy warzywnego świetnie zastąpi jedną z pięciu zalecanych przez ekspertów porcji owoców i warzyw.

- Pamiętajmy jednak, że owoce i warzywa to podstawa zbilansowanej diety przez cały rok. Dieta bogata w owoce, warzywa lub soki i musy, którymi możemy zastąpić jedną z zalecanych porcji, zapewnią nam dobrą formę fizyczną oraz dobre samopoczucie. To inwestycja w siebie, która na pewno nam się zwróci – radzi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska

Soki i musy, które nie zawierają dodanego cukru, sztucznych barwników i konserwantów, praktycznie nie różnią się składem od świeżych owoców i warzyw, z których zostały wyprodukowane.

INFO Z POLSKI - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju (11-17.05.2017)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska