Co roku na śmietnik trafia - uwaga! - ponad 9 mln ton żywności. Gdzie ją przekazywać?

Filip Wołek
Filip Wołek
Jedzenie i odpady wrzucone do kontenera
Jedzenie i odpady wrzucone do kontenera meineresterampe z Pixabay
Wyrzucamy olbrzymie ilości jedzenia, pomimo, że część nadal jest dobra. Nie zwracamy uwagi na produkty przecenione, ponieważ mają krótki termin. Kupujemy za dużo i nie planujemy swoich zakupów. Wiele instytucji zajmuje się przekazywaniem żywności dla osób potrzebujących.

Zobacz wideo: Marnujemy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Senat chce nakłonić sklepy do oddawania jedzenia:

Etykieta ma znaczenie

Marnowanie żywności to problem globalny, badania pokazują, że co roku na świecie wyrzuca się ponad jedną trzecią wyprodukowanej żywności, a w Polsce to aż 9 mln ton! – mówi Dorota Patejko, dyrektor ds. komunikacji i CSR Auchan Retail Polska. Świadomość społeczna w tym obszarze cały czas rośnie, widzimy też, że coraz więcej naszych klientów zwraca uwagę na ten problem. Cały czas dostrzegamy potrzebę edukacji i dalszego uwrażliwiania na tę kwestię, zarówno konsumentów, jak i naszych pracowników, dlatego chętnie podejmujemy inicjatywy w tym zakresie.

Biorąc produkty do ręki nie zwracamy uwagi na etykietę – jest duża różnica między „najlepiej spożyć przed”oraz „najlepiej spożyć do”. Pierwsza z etykiet oznacza, że jeżeli produkt był przechowywany właściwie to nic się nie stanie, jeżeli zjemy go chwilę po terminie. „Najlepiej spożyć przed” pojawia się na produktach mącznych oraz rzeczach wysoko przetworzonych. Natomiast „najlepiej spożyć do” wskazuje termin, po którym produkt nie nadaje się do spożycia lub może mieć na nas negatywny wpływ, dotyczy to m.in. nabiału i mięsa. Zrozumienie tych dwóch pozornie zbliżonych oznaczeń pozwoli uchronić dobre jedzenie przez wyrzuceniem.

Wspólny sukces w walce z marnowaniem żywności

Spiżarnia Caritas to program, którego celem jest przekazanie żywności z krótkim terminem do osób biednych oraz potrzebujących. Między 2017, a 2019 rokiem przekazano dla potrzebujących ponad 7 500 ton żywności. – jak możemy przeczytać na oficjalnej stronie Caritas.pl. W projekt zaangażowały są największe sklepy w Polsce m.in.: Biedronka, Carrefour czy Lidl.

Polecamy także: Jak rozpoznać polski produkt? Kod zaczyna się od 590...

Coraz częściej w marketach można natrafić na półki z przecenionym asortymentem. Kupując produkty z krótkim terminem można zaoszczędzić, aż do 70% ich pierwotnej wartości oraz mamy możliwość przyczynienia się do ograniczenia marnotrawienia.

Jako pierwsi zaproponowaliśmy klientom autorski projekt „Kupuję, nie marnuję”. W ramach którego przeceniamy żywność o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia, ale w pełni wartościową nawet o -70%. – mówi Aleksandra Robaczkiewicz, Head of Corporate Communications and CSR Lidl Polska. Akcja obejmuje przede wszystkim pieczywo, owoce oraz warzywa. Każdego dnia po godzinie 20:00 produkty z kategorii pieczywo – słodkie i słone przekąski są automatycznie przeceniane o -50%. Dodatkowo niesprzedane pieczywo, odpieczone wieczorem proponujemy następnego dnia klientom do godziny 14:00 przecenione o -70%. Wszystkie artykuły objęte akcją „Kupuję, nie marnuję” specjalnie oznaczamy przy pomocy zawieszek oraz bezpośrednio na cenówkach tak, aby klienci w łatwy sposób odnaleźli przecenione produkty na półkach.

Kupowanie w parze z oszczędzaniem

Najprostszą metodą na oszczędzania jest wcześniejsze przygotowywanie listy zakupowej. Dzięki niej nie tylko kupimy wszystko co niezbędne, ale ograniczymy zakupy nadprogramowych produktów. Co więcej, poza przemyślanymi zakupami trzeba pamiętać o zasadach właściwego przechowywania żywności – podstawą jest przechowywanie pieczywa w suchym miejscu oraz rozpakowywanie owoców i warzyw z folii.

Jeśli zapobiegniemy marnowaniu tylko jednego jabłka – oszczędzimy np. 70 litrów wody, która musiała być zużyta by to w jedno jabłko powstało (to tzw. Ślad wodny) – czytamy w informacji udostępnionej przez Instytut Ochrony Środowiska PIB.

Polecamy także: 12 praktycznych porad, jak nie marnować żywności!

Na urządzeniach mobilnych popularną aplikacją do walki z marnotrawieniem żywności jest Too Good To Go, dzięki której można kupować specjalnie przygotowane paczki. Wystarczy wybrać miejsce, z którego chcemy odebrać paczkę i gotowe – jedzenie zostało uratowane. Aplikacja jest na naszym rynku od 2019 roku i ciągle dołączają do niej coraz to nowe sklepy i punkty gastronomiczne.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie