Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co serwują na Festiwalu Smaku w Grucznie

Redakcja
Festiwal Smaku to jedyna impreza w Polsce, rekomendowana przez Slow Food, prestiżową organizację.

Slow Food to struktura międzynarodowa, zajmująca się ochroną kultury smaków. W wielu krajach wywołali modę na jadło oryginalne i wytwarzane przez mistrzów. Slow Food stara się zatrzymać pęd ku masowej produkcji żywności.Zamiast tego kultywuje lokalne tradycje kulinarne. Tegoroczny Festiwal Smaku rekomendują pierwszy raz. To ważny sygnał dla kulinarnych podróżników z całego świata.

Poza Festiwalem, jego organizator, czyli Towarzystwo Miłośników DolnejWisły, skupia się na wsparciu lokalnych wytwórców. Organizują szkolenia z mistrzami w swoich dziedzinach. Ostatnio z gwiazdami polskiego wędliniarstwa.

W sobotę odbędą się kolejne warsztaty. Będą dotyczyły wypieków. Uczestnicy nauczą się wytwarzać lubelskie cebularze, bajgle i obwarzanki, śląskie buchciki, podkarpackie proziaki, kociewskie ruchanki na sztimrze i inne, równie oryginalne smakołyki.

Warsztaty będą dwudniowe.

Niedziela, 24 maja,  otwarta jest dla wszystkich. O godz. 11 przed Starym Młynem w Grucznie rozpocznie się jarmark, podczas którego serwowane będą ekologiczne wyroby wędliniarskie, chleb z pieca chlebowego i dobre piwo. Potrwa do godz. 16.

 (aga)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska