Slow Food to struktura międzynarodowa, zajmująca się ochroną kultury smaków. W wielu krajach wywołali modę na jadło oryginalne i wytwarzane przez mistrzów. Slow Food stara się zatrzymać pęd ku masowej produkcji żywności.Zamiast tego kultywuje lokalne tradycje kulinarne. Tegoroczny Festiwal Smaku rekomendują pierwszy raz. To ważny sygnał dla kulinarnych podróżników z całego świata.
Poza Festiwalem, jego organizator, czyli Towarzystwo Miłośników DolnejWisły, skupia się na wsparciu lokalnych wytwórców. Organizują szkolenia z mistrzami w swoich dziedzinach. Ostatnio z gwiazdami polskiego wędliniarstwa.
W sobotę odbędą się kolejne warsztaty. Będą dotyczyły wypieków. Uczestnicy nauczą się wytwarzać lubelskie cebularze, bajgle i obwarzanki, śląskie buchciki, podkarpackie proziaki, kociewskie ruchanki na sztimrze i inne, równie oryginalne smakołyki.
Warsztaty będą dwudniowe.
Niedziela, 24 maja, otwarta jest dla wszystkich. O godz. 11 przed Starym Młynem w Grucznie rozpocznie się jarmark, podczas którego serwowane będą ekologiczne wyroby wędliniarskie, chleb z pieca chlebowego i dobre piwo. Potrwa do godz. 16.
(aga)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki