Rosół rozgrzewa i syci
Rosół to pożywna, smaczna zupa, która często gości na stołach w polskich domach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Rosół zawiera witaminy, m.in. A, C, E, K, B2, B12, beta-karoten, minerały: potas, magnez, selen, cynk, miedź, wapń, fosfor, a także jest źródłem różnych aminokwasów i cennego kolagenu.
Rosół jest idealny jako pierwsze danie w dwudaniowym obiedzie - jest lekki, nie zapycha, jest dość nisko kaloryczny. A w zimne dni rosół świetnie rozgrzewa i poprawia samopoczucie.
Rosół - czy jest kaloryczny
Kaloryczność rosołu zależy od składników (głównie mięsa), z jakich go przygotujemy. Rosół na chudym mięsie (kurczak, bez skóry, indyk, królik) to około 30-50 kcal w 100 ml zupy. Porcja takiego rosołu (talerz około 300 ml) to będzie zaledwie 100-150 kcal.
Bardzo zdrowy jest rosół przygotowany na cielęcinie. Rosół przygotowany na wołowinie będzie nieco bardziej kaloryczny.
Jakie mięso na rosół?
Najlepsze mięso na rosół to wołowina (mostek, pręga, szponder), udka, korpus wraz z szyją lub skrzydełka z kurczaka. Rosół przygotowany z mięsa wołowego będzie bardziej tłusty, będzie miał też nieco ciemniejszy, lekko brązowawy kolor.
Jakie warzywa do rosołu?
By rosół miał piękny, złoty kolor, a także był aromatyczny i miał mocny, esencjonalny smak, trzeba dodać do niego wysokiej jakości warzywa i gotować długo (nawet kilka godzin!) na malutkim ogniu, tak, żeby sobie "pyrkał". Z jakich warzyw robi się rosół? Co dom i gospodyni, to inny przepis. Jednak podstawą rosołu jest marchew (to głównie ona nadaje piękny kolor), pietruszka (korzeń), seler korzeniowy i seler naciowy (liście), por, niektórzy dają też ćwiartkę (lub mniej) kapusty włoskiej. Marchwi nie dajemy zbyt dużo, gdyż rosół wówczas będzie zbyt słodki. Wiele osób dodaje również do rosołu cebulę, także opalaną, dzięki której bulion zyskuje wyjątkowy smak i aromat, a także złoty kolor.
Takie są skutki jedzenia rosołu
Choć z jedzenia rosołu płynie wiele korzyści, nie każdy jednak powinien go jeść. Niektóre osoby dla zdrowia powinny zrezygnować z jedzenia rosołu, a przynajmniej ograniczyć jego ilość w diecie. Zobacz teraz w poniższej galerii, kto nie powinien jeść rosołu.