https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tych herbat lepiej unikać. Te herbaty w nadmiarze mogą zaszkodzić

Agnieszka Kasperek
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Najwięcej herbaty pije się w Turcji, a Polska jest w czołówce wśród europejskich krajów. Herbata występuje w wielu odmianach. Najpopularniejsze są: herbata czarna, zielona, biała, czerwona. Eksperci od żywienia zalecają picie około 4 filiżanek herbaty dziennie. Czy jednak wszystkie herbaty są zdrowe? W tym artykule wyjaśniamy, ile można wypić poszczególnych rodzajów herbat, by nie ucierpiało na tym nasze zdrowie.

Wiele osób na całym świecie chętnie sięga po herbatę każdego dnia. My, Polacy, pod względem ilości spożywanej herbaty rocznie (1 kg na osobę) jesteśmy na 4 miejscu w Europie i na 8 miejscu na świecie. Około 80 proc. Polaków pije herbatę przynajmniej raz dziennie, a około 18 proc. sięga po nią częściej.

Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin nazywanych tą samą nazwą - herbata. Herbata uprawiana jest między zwrotnikami Raka i Koziorożca, głównie w południowej i południowo–wschodniej Azji. Polska nazwa "herbata" pochodzi od łac. "herba thea" (herba oznacza „zioło”, a thea pochodzi od chińskiej nazwy rośliny).

Z jednego kilograma herbaty można zaparzyć około 400 filiżanek herbaty. Najchętniej pijemy herbatę czarną w torebkach. Inne popularne odmiany herbaty to herbata zielona, biała, czerwona. Chętnie pijamy także napary z ziół i suszu owocowego, na przykład herbatę rumiankową, miętową, z malin, z malwy.

Smak i aromat herbaty zależą od warunków, w jakich dojrzewała oraz sposobu jej późniejszej obróbki, a nawet od sposobu zbierania listków herbaty.

Rodzaje herbaty

Najczęściej herbaty dzieli się ze względu na sposób wytwarzania (przebieg procesu fermentacji, dodawanie aromatów):

  • herbata czarna,
  • herbata biała,
  • herbata zielona,
  • herbata żółta,
  • herbata pu-erh,
  • herbata ulung,
  • herbata aromatyzowana.

Jak zaparzyć herbatę?

By wydobyć z herbaty jej smak i aromat, by wykorzystać w pełni jej zdrowotne właściwości, a także by nie pozbawić jej cennych składników, należy zaparzać ją we właściwy sposób, w zależności od rodzaju.

  • Czarna herbata: zalewamy ją wrzącą wodą (100°C), zaparzamy 3-5 minut, bo później zaczynają się uwalniać taniny, które powodują, że herbata staje się gorzka.
  • Zielona herbata: zalewamy ją wodą o temperaturze od 60°C do 80°C, parzymy około 3 minuty, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszy jest drugi napar.
  • Biała herbata: zalewamy wodą o temperaturze 85°C, parzymy około 5–7 minut. Tę herbatę również można parzyć nawet trzy razy z tych samych liści.

Herbata - właściwości

Herbata to bogactwo katechin i polifenoli - przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Herbata zawiera też witaminy A, C, E, B, aminokwasy, kofeinę (teinę), cynk, fluor, potas. Zielona herbata zawiera aminokwas L-teaninę, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój, poprawiające nastrój. Regularne picie herbaty zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej, a także przyspiesza jej spalanie. Herbata przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu trawiennego i wspomaga prawidłową pracę jelit, co jest kluczowe podczas odchudzania. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, które utrudniają zrzucenie zbędnych kilogramów.

Tych herbat lepiej unikać. Te herbaty pite w nadmiarze mogą zaszkodzić

Warto pić herbatę, gdyż zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników i wykazuje szereg prozdrowotnych własciwości. Jednak eksperci od żywienia zalecają umiar w przypadku niektórych herbat. Których herbat należy unikać lub nie powinno się ich pić w nadmiarze? Sprawdź teraz w galerii.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska