Wiele osób na całym świecie chętnie sięga po herbatę każdego dnia. My, Polacy, pod względem ilości spożywanej herbaty rocznie (1 kg na osobę) jesteśmy na 4 miejscu w Europie i na 8 miejscu na świecie. Około 80 proc. Polaków pije herbatę przynajmniej raz dziennie, a około 18 proc. sięga po nią częściej.
Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin nazywanych tą samą nazwą - herbata. Herbata uprawiana jest między zwrotnikami Raka i Koziorożca, głównie w południowej i południowo–wschodniej Azji. Polska nazwa "herbata" pochodzi od łac. "herba thea" (herba oznacza „zioło”, a thea pochodzi od chińskiej nazwy rośliny).
Z jednego kilograma herbaty można zaparzyć około 400 filiżanek herbaty. Najchętniej pijemy herbatę czarną w torebkach. Inne popularne odmiany herbaty to herbata zielona, biała, czerwona. Chętnie pijamy także napary z ziół i suszu owocowego, na przykład herbatę rumiankową, miętową, z malin, z malwy.
Smak i aromat herbaty zależą od warunków, w jakich dojrzewała oraz sposobu jej późniejszej obróbki, a nawet od sposobu zbierania listków herbaty.
Rodzaje herbaty
Najczęściej herbaty dzieli się ze względu na sposób wytwarzania (przebieg procesu fermentacji, dodawanie aromatów):
- herbata czarna,
- herbata biała,
- herbata zielona,
- herbata żółta,
- herbata pu-erh,
- herbata ulung,
- herbata aromatyzowana.
Jak zaparzyć herbatę?
By wydobyć z herbaty jej smak i aromat, by wykorzystać w pełni jej zdrowotne właściwości, a także by nie pozbawić jej cennych składników, należy zaparzać ją we właściwy sposób, w zależności od rodzaju.
- Czarna herbata: zalewamy ją wrzącą wodą (100°C), zaparzamy 3-5 minut, bo później zaczynają się uwalniać taniny, które powodują, że herbata staje się gorzka.
- Zielona herbata: zalewamy ją wodą o temperaturze od 60°C do 80°C, parzymy około 3 minuty, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszy jest drugi napar.
- Biała herbata: zalewamy wodą o temperaturze 85°C, parzymy około 5–7 minut. Tę herbatę również można parzyć nawet trzy razy z tych samych liści.
Herbata - właściwości
Herbata to bogactwo katechin i polifenoli - przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Herbata zawiera też witaminy A, C, E, B, aminokwasy, kofeinę (teinę), cynk, fluor, potas. Zielona herbata zawiera aminokwas L-teaninę, który wykazuje działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój, poprawiające nastrój. Regularne picie herbaty zapobiega odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej, a także przyspiesza jej spalanie. Herbata przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu trawiennego i wspomaga prawidłową pracę jelit, co jest kluczowe podczas odchudzania. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn, które utrudniają zrzucenie zbędnych kilogramów.
Tych herbat lepiej unikać. Te herbaty pite w nadmiarze mogą zaszkodzić
Warto pić herbatę, gdyż zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników i wykazuje szereg prozdrowotnych własciwości. Jednak eksperci od żywienia zalecają umiar w przypadku niektórych herbat. Których herbat należy unikać lub nie powinno się ich pić w nadmiarze? Sprawdź teraz w galerii.