XIX-wieczny obiad weselny musiał składać się z barszczu, rosołu bądź czerniny. Osoby, które nie zaproszono na ślub, powtarzały przysłowie „A żeby ci żużel w czerninę wpadł”. Słodko-kwaśna zupa na kaczej bądź gęsiej krwi nadal ma spore grono fanów. Podczas jarmarków w województwie kujawsko-pomorskim, jest - obok pierogów - kulinarnym gwoździem programu. Ustawiają się po nią tłumy.
Czernina - gdzie kupisz i zamówisz w regionie?
Przykładowe oferty kujawsko-pomorskich restauracji, ceny według menu dostępnych w sieci
- Restauracja Ugotowany pod Bydgoszczą - 15 zł za 300 ml
- Kresowianka, Bydgoszcz - 17 zł
- Gęsia Dolina w Minikowie - 11 zł
- Pałac Grochowiska Szlacheckie - 22 zł
- Restauracja Ostromecka - 14 zł (250 ml)
- Nowy Ekspres, Włocławek - 12 zł
- Artystyczna Bistro, Toruń - 14 zł
- Powidło, Czarnowo - 15 zł (350 ml)
- Pałac Bursztynowy, Włocławek - 14 zł (300 ml)
- Kuchnia Domowa, Dolna Grupa - 14 zł, 19 zł z makaronem i udkiem lub z ziemniakami i żołądkami
To też może Cię zainteresować
Czerninę można też zamówić na Wirtualnym Ryneczku - platformie dla hodowców i małych producentów gęsiny z naszego województwa:
- Czernina z podrobami – 20 zł za słoik 0,9 litra
- Czernina domowa - 15 zł za litr

Wideo