- Nie spotkacie mnie państwo na jarmarkach czy targowiskach. Swoje produkty wystawiam tylko raz do roku. Zazwyczaj oferuję je w internecie - zdradza Bogdan Liczbik, hodowca białej gęsi, a zarazem zdobywca Złotego Półgęska 2019. Na Festiwal Gęsiny przyjechał ze wsi Trzebcz Szlachecki (powiat chełmiński). W Toruniu pojawili się też wystawcy spoza Kujawsko-Pomorskiego, na przykład panie oferujące słodkości - z Piły.
Na stołach wystawiono świeże tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty ekologiczne. Poniżej znajdziesz ich ceny.
Festiwal Gęsiny w Toruniu - 1. dzień
Przykładowe ceny:
- czernina z kluskami ziemniaczanymi - 15 zł
- rosół na gęsinie z kołdunami - 13 zł
- kiełbasa z gęsi - 56,9 zł za kg
- kaszanka na gęsinie - 42 zł
- serdelki z gęsi - 39 zł za kg
- pierogi z gęsiną - 3,5 zł za sztukę
- pierogi ruskie - 3 zł za sztukę
- pieróg ziemniaczany - 10 zł
- żurek - 13 zł
- kluski ziemniaczane - 15 zł
- serniki - od 40 do 80 zł
- gęś owsiana - 130 zł
- pałka wędzona parzona - 1 zł za sztukę
- półgęski - 130 zł za kg
- pajda chleba za smalcem - od 3 do 5 zł
- gołąbek - 7 zł
Czego najczęściej szukają klienci? - Przyjechałam specjalnie po czerninę z kluskami, plus kilka pierogów z gęsiną dla wnuka - pokazuje Magda Kwiatkowska, mieszkanka toruńskiej Skarpy. - Nie jest tanio. Z drugiej strony, zostawiam na co dzień w markecie małą fortunę, więc czasem mogę zapłacić więcej za swojskie jedzenie.
Przypominamy, że jutro (7.10.21) druga odsłona imprezy. Festiwal jest organizowany na terenie toruńskich Jordanek, w sąsiedztwie Urzędu Marszałkowskiego.
Harmonogram pokazów kulinarnych:
Niedziela (7 listopada)
- 11:00 – 12:00 – Katarzyna Bujakiewicz, aktorka teatralna i filmowa
- 12:30 – 13:30 – Katarzyna Bujakiewicz
- 14:00 – 15:00 i 15:30 – 16:30 – Jarosław Kret, prezenter pogody i dziennikarz telewizyjny
