
Czy wafle ryżowe są zdrowe? Przy tych schorzeniach nie można jeść wafli ryżowych
Wafle ryżowe produkowane są z ryżu, są dość niskokaloryczne i mają niską zawartość sodu dlatego większość ludzi uważa je za zdrową przekąskę. Eksperci wymieniają zarówno korzyści, jak i wady jedzenia wafli ryżowych. Okazuje się, że nie każdy powinien sięgać po tę przekąskę. Sprawdź >>>>>

Wafle ryżowe na odchudzanie - mają mało kalorii i dużo błonnika
Wafle ryżowe to źródło węglowodanów o niskiej gęstości energetycznej. Większość ludzi uwielbia dużo węglowodanów. A ponieważ wafle ryżowe są w zasadzie wypełnione powietrzem, możesz zjeść większą porcję z mniejszą liczbą kalorii - to właśnie nazywa się żywnością o niskiej gęstości energetycznej. Żywność o niskiej gęstości energetycznej to taka, która ma mało tłuszczu, dużo błonnika i mało kalorii. Te produkty pozwalają poczuć się pełnym, mimo że ogólnie spożywa się mniej kalorii. Jest to ważne dla kogoś, kto próbuje osiągnąć lub utrzymać zdrową masę ciała lub jest na diecie ograniczającej. Badania sugerują, że zmniejszenie gęstości energetycznej żywności w diecie wiąże się z utratą wagi bez celowego ograniczania kalorii.

Wafle ryżowe mogą powodować zaparcia
Chociaż pełnoziarniste wafle z brązowego ryżu zawierają trochę błonnika, rafinowane wafle ryżowe z białego ryżu już go nie zawierają. Jeśli dodatkowo nie ma w diecie owoców, warzyw i fasoli, dostarczamy zdecydowanie zbyt mało błonnika. Badania pokazują, że biały ryż można powiązać z zaparciami.

Wafle ryżowe mogą zawierać szkodliwe związki chemiczne, w tym arsen
W waflach ryżowych znajdują się różne związki chemiczne, między innymi nieorganiczny arsen - silnie trujący pierwiastek chemiczny, którego spożywanie może przyczynić się do rozwinięcia takich chorób jak niektóre nowotwory czy zaburzenia czynności pracy serca. Może też prowadzić do pojawienia się cukrzycy. Pierwiastek ten wykorzystywany jest jako dodatek do nawozów sztucznych stosowanych na polach uprawnych ryżu. Badania Szwedzkiego Instytutu Żywności wykazały, że produkty wytworzone z ryżu posiadają znaczną zawartość arsenu.
Arsen w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy, jednak spożywany nawet w małych dawkach regularnie, może wykazać objawy zatrucia nawet po kilku latach.