Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z Grilla - najciekawsze przepisy. Mięsne i wegetariańskie pomysły

S
Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Najpopularniejsze dania to oczywiście kiełbaski i karkówka.
Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Najpopularniejsze dania to oczywiście kiełbaski i karkówka. Anna Kaczmarz
Grillowanie to jedna z najczęstszych form spędzania wolnego czasu Polaków. Najpopularniejsze dania to oczywiście kiełbaski i karkówka. Sprawdź, co jeszcze można przyrządzić na grilla. Podajemy przepisy dań na grilla.

Grillowanie warzywa ze smakowymi majonezami - przepis

Składniki:

  • papryka kolorowa,
  • cukinia zielona,
  • szparagi,
  • bakłażan,
  • ok.4 łyżki oliwy,
  • ząbek czosnku.

Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i pokrój warzywa. Przygotowaną oliwą posmaruj warzywa, ułóż je na gorącym gillu i upiecz do miękkości.

Składniki do przygotowania smakowych majonezów:
•1 słoik majonezu pomorskiego Ocetix,
•1 szklanka kwaśnej śmietany.

1.Majonez musztardowo-miodowy:
•1 łyżka musztardy pikantnej Ocetix,
•1 łyżka miodu,
•½ łyżeczki kurkumy.

2.Majonez z kolendrą i limonką:
•1 łyżeczka pasty „wasabi” (lub czosnek do smaku),
•sok z limonki,
•świeża kolendra.

3.Majonez z serem pleśniowym:
•ser z niebieską pleśnią (ok. 1/3 szklanki),
•sok z cytryny- do smaku.

Śmietanę wymieszaj z majonezem, a gotową mieszankę podziel na trzy równe części. Do każdej z nich dodawaj kolejno wybrane składniki. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i podawaj z ciepłymi warzywami z grilla.

Grillowany kurczak w miodowo-musztardowej marynacie - zobacz przepis

Składniki:

  • pierś kurczaka,
  • 1 łyżka musztardy pikantnej Ocetix,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sałata,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie: W małym słoiczku połącz musztardę z miodem, oliwą i octem. Wymieszaj składniki, a w razie konieczności dopraw do smaku. Połową marynaty pokryj lekko rozbite, przyprawione solą i pieprzem porcje mięsa i pozostaw w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowane mięso usmaż na rozgrzanym grillu, do uzyskania złotego koloru z obu stron. Sałatę połącz z pokrojonymi na pół pomidorkami i dodaj pozostałą część marynaty. Po wymieszaniu na wierzchu sałatki ułóż grillowane piersi z kurczaka.

Zobacz także: Grillowanie warzywa ze smakowymi majonezami

Kaszanka z ananasowm chutneyem - przepis

Składniki:

  • Kaszanka Dziadkowa firmy Prosiaczek,
  • ½ świeżego ananasa,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżeczka przyprawy „curry”.

Przygotowanie: Obierz ananasa i pokrój w mała kostkę. W rondelku ustawionym na grillu podgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj cukier, a następnie posiekane chili, ocet i curry. Dolej ok. ½ szklanki wody. Gotuj, aż ananas będzie zupełnie miękki, a płyn odparuje tworząc rodzaj „konfitury”. Dopraw do smaku. Kaszankę usmaż (bezpośrednio na grillowym ruszcie lub na ustawionej na nim patelni z odrobiną tłuszczu). Ciepłą kaszankę podawaj z pikantnym sosem z ananasa.

Kurczak grillowany w azjatyckim stylu - przepis

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka miodu 1 łyka octu (np. ryżowego),
  • 2 łyżki ketchupu/sosu HP,
  • łyżka sosu teriyaki,
  • ząbek czosnku.

Do podania: ugotowany ryż, sezam i posiekana dymka.

Zerknij też na ten przepis: Grillowany kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Przygotowanie: W rondelku przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, ocet, ketchup, sos teriyaki oraz lekko rozdrobniony czosnek (gdyby marynata była zbyt gęsta, dolej 2 łyżki wody). Rozbitą pierś z kurczaka pokryj ½ przygotowanej marynaty, odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotowanego kurczaka grilluj z obu stron na rozgrzanym ruszcie. Resztę marynaty podgrzej w rondelku ustawionym na grillu i gotuj, aż zgęstnieje. Gotowego kurczaka posmaruj zredukowanym sosem, posyp ziarnami sezamu i posiekaną dymką, podawaj na ryżu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska