Grillowanie warzywa ze smakowymi majonezami - przepis
Składniki:
- papryka kolorowa,
- cukinia zielona,
- szparagi,
- bakłażan,
- ok.4 łyżki oliwy,
- ząbek czosnku.
Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez prasę czosnkiem i pokrój warzywa. Przygotowaną oliwą posmaruj warzywa, ułóż je na gorącym gillu i upiecz do miękkości.
Składniki do przygotowania smakowych majonezów:
•1 słoik majonezu pomorskiego Ocetix,
•1 szklanka kwaśnej śmietany.
1.Majonez musztardowo-miodowy:
•1 łyżka musztardy pikantnej Ocetix,
•1 łyżka miodu,
•½ łyżeczki kurkumy.
2.Majonez z kolendrą i limonką:
•1 łyżeczka pasty „wasabi” (lub czosnek do smaku),
•sok z limonki,
•świeża kolendra.
3.Majonez z serem pleśniowym:
•ser z niebieską pleśnią (ok. 1/3 szklanki),
•sok z cytryny- do smaku.
Śmietanę wymieszaj z majonezem, a gotową mieszankę podziel na trzy równe części. Do każdej z nich dodawaj kolejno wybrane składniki. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i podawaj z ciepłymi warzywami z grilla.
Grillowany kurczak w miodowo-musztardowej marynacie - zobacz przepis
Składniki:
- pierś kurczaka,
- 1 łyżka musztardy pikantnej Ocetix,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oliwy,
- sałata,
- pomidorki koktajlowe,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: W małym słoiczku połącz musztardę z miodem, oliwą i octem. Wymieszaj składniki, a w razie konieczności dopraw do smaku. Połową marynaty pokryj lekko rozbite, przyprawione solą i pieprzem porcje mięsa i pozostaw w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowane mięso usmaż na rozgrzanym grillu, do uzyskania złotego koloru z obu stron. Sałatę połącz z pokrojonymi na pół pomidorkami i dodaj pozostałą część marynaty. Po wymieszaniu na wierzchu sałatki ułóż grillowane piersi z kurczaka.
Zobacz także: Grillowanie warzywa ze smakowymi majonezami
Kaszanka z ananasowm chutneyem - przepis
Składniki:
- Kaszanka Dziadkowa firmy Prosiaczek,
- ½ świeżego ananasa,
- 1 papryczka chili,
- 1 cebula,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżeczka przyprawy „curry”.
Przygotowanie: Obierz ananasa i pokrój w mała kostkę. W rondelku ustawionym na grillu podgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj cukier, a następnie posiekane chili, ocet i curry. Dolej ok. ½ szklanki wody. Gotuj, aż ananas będzie zupełnie miękki, a płyn odparuje tworząc rodzaj „konfitury”. Dopraw do smaku. Kaszankę usmaż (bezpośrednio na grillowym ruszcie lub na ustawionej na nim patelni z odrobiną tłuszczu). Ciepłą kaszankę podawaj z pikantnym sosem z ananasa.
Kurczak grillowany w azjatyckim stylu - przepis
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka miodu 1 łyka octu (np. ryżowego),
- 2 łyżki ketchupu/sosu HP,
- łyżka sosu teriyaki,
- ząbek czosnku.
Do podania: ugotowany ryż, sezam i posiekana dymka.
Zerknij też na ten przepis: Grillowany kurczak w miodowo-musztardowej marynacie
Przygotowanie: W rondelku przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, ocet, ketchup, sos teriyaki oraz lekko rozdrobniony czosnek (gdyby marynata była zbyt gęsta, dolej 2 łyżki wody). Rozbitą pierś z kurczaka pokryj ½ przygotowanej marynaty, odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotowanego kurczaka grilluj z obu stron na rozgrzanym ruszcie. Resztę marynaty podgrzej w rondelku ustawionym na grillu i gotuj, aż zgęstnieje. Gotowego kurczaka posmaruj zredukowanym sosem, posyp ziarnami sezamu i posiekaną dymką, podawaj na ryżu.
