https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dariusz Gwiazda. Gotował dla celebrytów. Jest szefem kuchni w Hotelu City w Bydgoszczy

Rozmawiała Agnieszka Domka-Rybka
Dariusz Gwiazda:  - Nie wydziwiam. Lubię tradycyjną, polską kuchnię.
Dariusz Gwiazda: - Nie wydziwiam. Lubię tradycyjną, polską kuchnię. Nadesłane/Hotel City Bydgoszcz
- Skąd w mężczyźnie taka pasja do gotowania? - rozmowa z Dariuszem Gwiazdą.

- Gotowałem od dzieciństwa pod czujnym okiem mamy. Mieszkaliśmy na wsi, więc rodzice zawsze mieli dużo pracy w gospodarstwie. Gdy szli w pole, ja otrzymywałem zlecenie ugotowania obiadu. Szybko polubiłem to zajęcie. Było dla mnie o wiele przyjemniejsze niż robota w gospodarstwie.

- Kiedy zaczął pan regularnie gotować dla całej rodziny?
- Szybko, bo już podstawówce.

- Później była zapewne szkoła gastronomiczna?
- Skończyłem szkołę gastronomiczną w Inowrocławiu, czyli popularną "garówę". Jednak dopiero w wojsku poczułem się naprawdę doceniony. Awansowałem na szefa kuchni. Stołówka była zawsze pełna oficerów!

- Przyrządzanie jakich potraw sprawia panu największą przyjemność?
- Nie wydziwiam. Lubię tradycyjną polską kuchnię, ale wolę lekkostrawne dania. Gdy na przykład przygotowuję sos, najpierw zbieram tłuszcz i nie dodaję do niego dużo mąki. Uwielbiam czarninę z kluskami ziemniaczanymi lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Z racji wykonywanego zawodu często próbuję również kulinarnych nowinek.

- Gotował pan dla celebrytów, dla kogo konkretnie?
- Moje potrawy w Hotelu Bryza w Juracie jedli już między innymi Gustaw Holoubek czy Jan Englert. Sporządziłem też sushi specjalnie dla Anety Kręglickiej.

- Jako członek Kapituły  plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej", co weźmie pan pod uwagę wybierając najlepszy produkt z branży spożywczej?
- Ważne dla mnie będą wygląd i smak oraz czy produkty zawierają naturalne składniki. Po smaku da się znaleźć wszystkie walory i wady produktu. Przy okazji zapraszam Czytelników "Gazety Pomorskiej" i Strefy Biznesu, 25 października, w godzinach 9.00- 16.00, do hotelu City na "XI potyczki kulinarne", a konkretnie na konkurs dań z gęsiny.
 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

o
ola

Pajace to są w starostwie! Panią k. zatrudniono po znajomości chyba że dobrze kogoś obsłużyła. Żenada! Niech ktoś sprawdzi umiejętności tych urzędasków bo tylko plecy choć można być idiotą to się dostanie tam pracę tylko jeśli masz znajomości!!!!

D
David
Pajac!!!
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska