
Zobacz w galerii jak można zamienić na diecie produkty wysokowęglowodanowe (pieczywo, ziemniaki, mąkę, cukier, ryż, makaron) na mniej kaloryczne, z mniejszą ilością węglowodanów

Z jakiej mąki warto zrezygnować na diecie?
Mąka jest bazą wielu produktów w polskiej kuchni. Wypieki, pieczywo, makarony, pierogi, naleśniki, placki, pizza - to tylko część popularnych dań, do których jej używamy. Gdy eliminujemy z diety węglowodany, rezygnujemy nie tylko z pszennej mąki, ale także żytniej, kukurydzianej, gryczanej, jęczmiennej, orkiszowej, ryżowej czy amarantusowej.
![[*]mąka kokosowa...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6b/85/65c4a353282de_o_xlarge.jpg)
Zamienniki mąki zalecane na diecie:
[*]mąka kokosowa
[*]mąka orzechowa
[*]mąka migdałowa
[*]mąka łubinową
[*]mąka bambusową
[*]babka jajowata
[*]siemię lniane mielone

Co zamiast chleba na diecie?
Wśród gotowych produktów na półkach ze zdrową żywnością mamy chleby i bułki proteinowe. Mają one około 12g węglowodanów w 100g, czyli kilka razy mniej niż tradycyjne pieczywo. Bazą jest mieszanka białek, siemię lniane i inne ziarna. Możemy też w dobrych piekarniach kupić chleb 100% ziarno