2 z 8
Poprzednie
Następne
Dieta po 40 - jak schudnąć po 40. roku życia? Oto skuteczne sposoby, żeby przyspieszyć utratę wagi
UROZMAICAJ I PRZYPRAWIAJ SWOJE POSIŁKI
Doprawianie potraw urozmaica dietę i ułatwia rutynę odchudzania. Dodawanie przypraw i ziół do domowej kuchni podkręca także metabolizm. Wykazano, że tzw. termogeniczne przyprawy zwiększają tempo metabolizmu - czarny pieprz czy ostra papryka zawierająca kapsaicynę przyspieszają utratę wagi. Badania pokazują także, że przyprawy i zioła zawierają silne związki przeciwzapalne, które są szczególnie istotne w miarę starzenia się organizmu, ponieważ stan zapalny utrudnia utratę wagi. Eksperci zalecają dodawanie bazylii, imbiru, kurkumy, pietruszki, rozmarynu, kolendry, kminku, czarnego pieprzu i innych ulubionych ziół i przypraw.