Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drożyzna w sklepach. Wyjątkowo podskoczyły ceny warzyw

opr. es
pixabay.com
- Na żywność dla trzyosobowej rodziny, codziennie wydaję w markecie około 40 złotych. Dużo idzie na pieczywo i warzywa, które są wyjątkowo drogie - opowiada Karolina Olszewska, torunianka.

W ciągu zeszłego roku ceny jedzenia w Polsce podskoczyły o 2,7%.

- Żywność stanowiła jedną z najszybciej drożejących grup towarów i usług konsumpcyjnych. Bardziej niż żywność podrożały towary i usługi związane z transportem (o 4,2%), głównie za sprawą znaczącego wzrostu cen paliw (o 7,8%) oraz usługi restauracyjno-hotelarskie (o 3%) - wskazuje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Weźmy pod lupę ceny z końca 2018 roku. W skali roku podrożały:

  • warzywa (o 10,1%)
  • pieczywo i produkty zbożowe (o 5,4%)
  • dżemy, miód, czekolady i wyroby cukiernicze (o 2,7%)
  • ryby i owoce morza (o 2,3%)
  • artykuły mleczarskie (o 0,6%)

- Droższe niż przed rokiem były wszystkie monitorowane przez GUS rodzaje warzyw świeżych i przetworzonych, w tym m.in. marchew o 48,0%, cebula o 23,5%, kapusta o 23,1%, sałata o 12,1% i buraki o 3,6%. Wydatnie, bo o 42,4% podrożały ziemniaki. W grupie produktów zbożowych istotnie wzrosły ceny pieczywa (o 9,1%), mąki (o 4,3%) - wylicza Teresa Świetlik.

Tutaj również:**Waloryzacja rent i emerytur 2019 w KRUS. Ile teraz wyniesie? Jakie stawki dodatków?**

W grudniu statystyczny Kowalski płacił mniej, niż rok wcześniej, za cukier (o 17,3%), jajka (o 14,5%), produkty mięsne (o 3,4%) i tłuszcze jadalne (zwłaszcza margaryny - o 2,8%). Tańsze były również owoce - w przypadku jabłek mowa o spadku cen o 39,5%.

Porównując grudzień do listopada, podskoczyły ceny warzyw (o 6,9%), cukru (o 3,6%) i owoców (o 3,1%).

- Spośród warzyw najbardziej podrożały ziemniaki (o 11,2%) i warzywa świeże (o 10%). W tym pomidory o 24,4%, kalafiorowate o 23% i sałata o 9,2% - podaje Krystyna Świetlik. - Za mięso i przetwory mięsne w grudniu konsumenci płacili przeciętnie o 0,5% mniej niż w poprzednim miesiącu, głównie za sprawą obniżki cen mięsa drobiowego o 2,8%, przy niewielkim wzroście cen mięsa
wieprzowego i wołowego (po 0,3%).

Wyjdźmy poza nasze podwórko.

- W kolejnych miesiącach światowe ceny żywności będą najprawdopodobniej kształtować się w lekkim trendzie spadkowym - wskazuje Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska. I wyjaśnia: - Będą sprzyjać temu niższe ceny produktów mlecznych, cukru oraz oleju roślinnego. Ponadto w II połowie 2019 do obniżenia światowych cen żywności może przyczynić się także prognozowany przez nas spadek cen zbóż. Przeciwny efekt będą miały najprawdopodobniej wyższe ceny mięsa. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne na świecie, a także dalsze rozprzestrzenianie się ASF, które może w istotny sposób wpłynąć na ceny mięsa.

Źródła informacji: Rynek Rolny, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Główny Urząd Statystyczny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska