Nasi przodkowie oceniali świeżość jedzenia po barwie i właśnie niebieski symbolizował zepsucie. Owoce i warzywa w tym kolorze zawierają antocyjany, które wpływają korzystnie na stan układu krążenia, a także chronią przed infekcjami.
Czerwony to z kolei kolor związany z emocjami: potrafi zwiększyć częstość oddechów, a nawet ciśnienie krwi. Zarówno czerwona żywność, jak i czerwone elementy otoczenia stymulują apetyt oraz dodają energii. Ognistych barw w kuchni powinny zdecydowanie unikać osoby na diecie.
Czerwone owoce i warzywa są bogate w likopen, który obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. Produkty te bardzo dobrze wpływają na układ krążenia.
Przykładowe produkty: truskawka, wiśnia, czereśnia, malina, żurawina, granat, arbuz, owoce dzikiej róży, pomidor, papryka czerwona, burak, rzodkiewka.
ZOBACZ WAGĘ DIETETYCZNĄ: Sprawdź ile kalorii mają owoce i kilkaset innych produktów? >>
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: FLESZ - oddając krew ratujesz życie
(Źródło: Newsroom 360)