Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Europejskie owoce i warzywa nas trują? Tak, w większości odnotowano wzrost pestycydów. Najwięcej w Belgii, Polska wcale nie tak daleko

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Raport ujawnia, że z roku na rok, zamiast wycofywać szkodliwe substancje, są one częściej używane.
Raport ujawnia, że z roku na rok, zamiast wycofywać szkodliwe substancje, są one częściej używane. GettyImages/dusanpetkovic
Ostatnie lata wykazały, że wzrosło skażenie europejskich owoców i warzyw trującymi pestycydami. Prowadzą one do przewlekłych chorób, problemów z sercem, nowotworów, a także negatywnie oddziałują na środowisko. Najwięcej toksyn mają belgijskie owoce, Polska uplasowała się na 12. miejscu.

- Dramatyczny wzrost niebezpiecznych pestycydów znalezionych w owocach i warzywach sprzedawanych w Europie to dowód na to, że rządy nie wypełniają swoich zobowiązań prawnych – czytamy w raporcie Pesticide Action Network.

Rynek pestycydów działa prężnie, potrzebne działania UE. Chcemy ekologicznego rolnictwa? Walczmy o nie

Badania przeprowadzono w latach 2011-2019. Wyciągnięto wnioski, że obywatele Europy są narażeni na pozostałości pestycydów na owocach i warzywach, które są sprzedawane w wielu krajach. Jak to zmienić? Twórcy przekonują, że rozporządzenia UE w zakresie ochrony konsumentów są niedopracowane, a działania państw członkowskich budzą wątpliwości.

Toksyczne substancje powinny odchodzić w zapomnienie, a jest wręcz przeciwnie. W czasach, gdy walczymy o zrównoważone rolnictwo, chemia otacza nas nawet wśród żywności. Pozostałości pestycydów wykryto w jednej trzeciej jabłek i w połowie borówek.

- Podczas gdy dziesięć lat temu owoce kiwi były prawie wolne (4 proc.) od tych toksycznych substancji, obecnie prawie jedna trzecia (32 proc.) jest skażona. Podobnie połowa wszystkich wiśni pobranych przez urzędników była zanieczyszczona w 2019 roku, w porównaniu do 22 proc. w 2011 roku – alarmuje raport.

Wśród warzyw najmocniej zanieczyszczone na przestrzeni lat okazały się seler naciowy (50 proc.), seler korzeniowy (45 proc.) i jarmuż (31 proc.).

Odsetek skażonych owoców i warzyw rośnie. Do 2030 roku miał się zmniejszać

Wzrost sprzedaży zanieczyszczonych owoców i warzyw idzie w parze ze wzrostem stosowania trujących substancji. Producenci stosują różne środki, które mają uatrakcyjnić produkty, wspomóc ich wzrost i utrzymać świeżość. Dane są przerażające. Unijna strategia „Od pola do stołu” zakłada, że do 2030 roku ilość stosowanych pestycydów ma zmniejszyć się o połowę. Wdrażanie tego planu idzie jednak opornie, co pokazuje rzeczywistość. Przepisy są omijane, a liczby rosną. Mimo iż UE deklaruje spadki.

- W 2019 roku odsetek owoców i warzyw skażonych najbardziej niebezpiecznymi pestycydami wzrósł o 8,8 proc. w porównaniu z latami 2015-2017 – przekonuje Pesticide Action Network.

Co więcej, rynek zaczynają zalewać kombinacje chemiczne. Dotyczy to np. 87 proc. gruszek z Belgii i 85 proc. gruszek z Portugalii.

Badacze pokazują, że z roku na rok, zamiast wycofywać szkodliwe substancje, są one częściej używane. Jeśli nie będą zastąpione bezpieczniejszymi alternatywami, ich skutki odczują nie tylko konsumenci, ale i planeta.

Źródło: Pesticide Action Network

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska