Oprócz Tomasza Jakubiaka, w podtoruńskim Przysieku pojawili się dzisiaj hodowcy gęsiny z regionu.
- Widać, że gęś faktycznie wkracza na nasze stoły - podkreśliła Leokadia Wysocka, która reprezentowała KGW Mąkowarsko. W Przysieku towarzyszyli jej córka Monika i mąż Wiesław. - Pełnię rolę menedżera żony - żartował. - Rzeczywiście, mamy grono stałych klientów. Jeden wierny klient z Torunia pojawia się wszędzie tam, gdzie my. Ba, dzisiaj odwiedził nas już trzy razy. Przywieźliśmy ze sobą osiemset pierogów, czerninę, flaki z żołądków gęsich - specjał małżonki, okrasę, smalec, półgęski.
- Często ustawiają się do nas kolejki jak za PRL-u - opowiada pani Leokadia. - Miło widzieć, że nasza praca nie idzie na marne. W ciągu roku przez nasze podwórko przewija się ok. 160 gęsi owsianych.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
Na stołach królowała gęsina, ale nie zabrakło innych specjałów. Uczestników imprezy kusiły m.in. swojskie sery, ciasta. - Wrócimy do Torunia z rogalami świętomarcińskimi - pokazał Dominik Szwankowski. - Kupiłam całą gęś. Zobaczymy, czy sobie z nią poradzę w kuchni - dodała z uśmiechem jego żona. - W takich imprezach podoba mi się to, że widzę, od kogo kupuję. Mogłam nawet dłużej porozmawiać z panią, która przywiozła naszą gęś. W relacji market-klient nie ma mowy o takim luksusie.
Tegoroczny festiwal w Przysieku jest siódmą edycją imprezy promującej gęsinę. W zeszłym roku w Przysieku pojawiło się około 150 wystawców, których odwiedziło z kolei prawie 20 tysięcy osób.
Nie przegapcie drugiego dnia festiwalu. To jego program:
- 10.00 Komunikaty, program imprezy
- 10.30 Występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP z Koronowa (Mistrzowie Europy 2015)
- 11.00 Halina Bielińska, Anna Marek, Andrzej Klonecki: „Teoretycznie i praktycznie o gęsi Białej Kołudzkiej” – prelekcja i pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 12.00 Turniej kulinarny dla dziennikarzy: „Wariacje na temat gęsiej piersi smażonej”
- 12.45 Philippe Abraham: „Gęś w kuchni francuskiej” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 13.45 Georgian Voices – krótki występ zespołu z Gruzji, śpiewającego tradycyjne pieśni gruzińskie
- 14.00 Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część I
- 14.45 „Złote półgęski 2015” – ogłoszenie laureatów tegorocznego konkursu
- 15.15 Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część II
- 16.15 Projekcja krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”
![Festiwal gęsiny w Przysieku 2015. Jakubiak i pełne stoły [zdjęcia, wideo]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/76/ad/599a875e085ea_o,size,640x400,q,71,h,60db24.jpg)
![Festiwal gęsiny w Przysieku 2015. Jakubiak i pełne stoły [zdjęcia, wideo]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/76/ad/599a875e83710_o,size,640x400,q,71,h,dbdbda.jpg)