https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Kuchni Kujawskiej. Czarnina jako danie główna

zdjęcie archiwalne:  Grzegorz Łapanowski (z prawej) był jednym z gości Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku
zdjęcie archiwalne: Grzegorz Łapanowski (z prawej) był jednym z gości Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku es
- Chcemy powrotu do tradycyjnej kuchni bez dodatków chemicznych - mówi burmistrz Lubrańca. - Zamierzamy pokazać, że jest smaczna i zdrowa.

Lubraniec szykuje dużą i smakowitą imprezę kulinarną. We wrześniu, już po raz drugi, zorganizowany zostanie Festiwal Kuchni Kujawskiej. Częścią tej imprezy będą konkursy: na „Najlepszą Tradycyjną Kujawską Czarninę” oraz na „Najlepszy Tradycyjny Produkt Spożywczy”.

- Poprzez ludzi, którzy zajmują się kulinariami, chcemy uzmysłowić naszym mieszkańcom i przybyłym gościom, że tradycyjna kuchnia jest smaczna i zdrowa - mówi Krzysztof Wrzesiński, burmistrz Lubra-ńca. - Zapraszamy też na kuchenne rekonstrukcje z piętnastego i szesnastego wieku. Poprowadzi je grupa mistrza kucharskiego.

To nie koniec kulinarnych atrakcji. Uczestnicy lubranie-ckiej imprezy będą mogli np. zobaczyć, i co ważne skosztować, kuchni pałuckiej, bo oprócz pokazu przewidziana jest również degustacja, również przetworów. Zaprezentowana też zostanie książka z przepisami regionalnymi z Pałuk.

Zobacz także: Wypadek na Brzeskiej we Włocławku. Policjanci zatrzymali kierowcę [zdjęcia, wideo]

W sposób naukowy do popularnej na Kujawach czarniny podejdzie Jarosław Dumo-wski, prof. z toruńskiego UMK, który wygłosi prelekcję na temat bezkrwawej czarniny. Mało tego. Można będzie spróbować tego specjału. Inną z atrakcji ma być carving, czyli pokaz dekoracji wykonanych z owoców i warzyw.

Impreza będzie 11 września na stadionie miejskim. Zgłoszenia do udziału w części konkursowej przyjmowane są do końca sierpnia.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska