Festiwal będzie trwał przez cały weekend. Jego początek zaplanowano w sobotę 23 sierpnia na godzinę 10:00. Co będzie się działo później podczas IX Festiwalu Smaku w Grucznie?
Sobota, 23 sierpnia 2014 - pierwszy dzień Festiwalu Smaku w Grucznie
10.15 Początek Turnieju Kucharzy, prowadzonego przez Akademię Molekularną wyśmienitego kucharza z Belgii Jeana Bosa. W tym roku w szranki stanie dziewięć dwuosobowych zespołów z restauracji polskich i zagranicznych. Będą walczyć o nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Na warsztat wezmą jesiotra (przystawka) i daniela (danie główne).
11 - 18;00 - pokazy psów pasterskich, maszyn rolniczych, pracy koni pociągowych
10 -15:00 - blok muzyczny. Wystąpią amatorskie zespoły z Tucholi, Lisewa, Chojnic, Świecia, Drzycimia, Łodzi, a także zespół wokalny "Nowalijki" z Chełmna oraz Orkiestra Dęta z Gruczna.
13:00 Rozpoczęcie Turnieju Nalewek, prowadzonego przez mistrza Hieronima Błażejaka. Jurorzy mają trudne zadanie. W przeciwieństwie do wina, nalewkę trzeba połknąć, żeby w pełni ocenić jej smak. Podczas Festiwalu Smaku w Grucznie kosztują kilkadziesiąt receptur.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
17:00 Gala IX FestiwaluSmaku podczas której wręczone zostaną nagrody za Smaki Miód Roku 2014.
18.30 Koncert Leonadra Luther'a, barda z Bydgoszczy, który mówi o sobie: - Z przyjemnością gram gościnnie na deskach festiwali, w klubach, podczas różnego typu imprez plenerowych i kulturalnych - wszędzie tam, gdzie słowo ubrane w balladę jest dla ludzi sposobem na życie.
19.30 Gala Turnieju Kucharzy, podczas której wręczone będą nagrody zdobyte w tym roku.
20.30 Ciąg dalszy koncertu Leonarda Luther'a.
Niedziela, 24 sierpnia 2014 - drugi dzień Festiwalu Smaku w Grucznie
10:00 Rozpoczęcie drugiego dnia FestiwaluSmaku w Grucznie.
10.45 Początek III Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły.
11:00 Śniadanie prasowe (z zaproszeniem) poświęcone będzie jabłkom, z których słynie Dolina Dolnej Wisły, gdzie odbywa się Festiwal Smaku.
Hieronim Błażejak zaprezentuje cydry, soki i nalewki. Jacek i Joanna Pamuła poczęstują swoimi sokami jabłkowymi, a panie ze stowarzyszenia "Topolanki" - swoją szarlotką. Organizator akcji "Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina" serwować będzie potrawy z gęsiny z polskimi jabłkami.
11 - 16:00 - pokazy psów pasterskich, maszyn rolniczych, pracy koni pociągowych.
11 .15:00 - blok muzyczny. Na scenie zaprezentują się amatorskie zespoły z Tucholi, Lisewa, Chojnic i Świecia, a także chór "Cecylia" z Bukowca i Orkiestra Dęta z Gruczna.
14.30 Ogłoszenie wyników Turnieju Carvingowców.
17:00 Zakończenie IX Festiwalu Smaku w Grucznie.