Kiedy powstaje dany miód? Praca pszczół rozpoczyna się wiosną
Rodzajów miodu jest wiele, każdy ma swój smak, kolor i konsystencję. Produkcja zaczyna się od zbierania nektaru z wybranych kwiatów. Jak to bywa jednak w...
Pamiętacie, jak wyglądała młodziutka „dziewczyna szamana”? Mamy zdjęcia!
Justyna Steczkowska to postać, którą dziś zna nie tylko cała Polska. Słynna „Dziewczyna szamana” karierę muzyczną zaczynała od śpiewania w zespołach rockowych i...
Koła Gospodyń Wiejskich stanęły w Minikowie do kulinarnej bitwy. Znamy zwycięzców
To już tradycja, że podczas targów „Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji” w Minikowie jury ocenia potrawy przygotowane przez koła gospodyń wiejskich. Oto...
Na takie połączenia warzyw lepiej uważać. Przez to szybciej gniją i tracą właściwości
Często zastanawiamy się, dlaczego warzywa kupione zaledwie kilka dni temu, szybko tracą na świeżości, smaku i wartościach odżywczych. Problem może tkwić w...
Wieś się zmienia. Rolnictwo przyszłości to już nie tylko traktor i obora
Trwa Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi w Poznaniu. Jednym z tematów, jaki poruszają goście, jest opłacalność polskich gospodarstw. Czy można dziś utrzymać...
Ziemia jak złoto. Ceny gruntów biją rekordy, a rolnicy mają związane ręce
Trwa Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi, w dyskusji bierze udział wielu prelegentów. Wydarzenie odbywa się w Wielkopolsce, a tam, jak wiemy, nie brakuje...