Producenci mleka w Polsce stawiają przede wszystkim na rasę holsztyńsko-fryzyjską odmiany czarno-białej. Jej atutem jest wydajność mleczna, sięgająca 10 tys. kg rocznie. Mleko krów rasy HF zawiera 4,09 proc. tłuszczu i 3,36 proc. białka. W produkcji mleka o zmniejszonej zawartości tłuszczu i większej zawartości białka pomagają badania genetyczne. Badacze udowodnili, że skład mleka można poprawić poprzez krzyżowania międzyrasowe i wykorzystując naturalne predyspozycje genetyczne różnych odmian krów.
Moce przetwórcze nie są wykorzystane w pełni
Mleko jest strategicznym sektorem gospodarki rolnej. Z ostatniego Powszechnego Spisu Rolnego wiadomo, że w 2020 r. w województwie kujawsko-pomorskim skup mleka krowiego wyniósł 838,6 mln litrów (6,9 procent ogółu mleka skupionego w kraju) i był wyższy o jeden procent w porównaniu z rokiem 2019 r. oraz o 26,1 procent niż dziesięć lat wcześniej. Z diagnozy rolnictwa w Polsce wiadomo, że rodzimy przemysł mleczarski systematycznie się rozrasta, ale jego moce przetwórcze nie są jeszcze w pełni wykorzystane, o czym świadczy import mleka i śmietany, np. z Litwy, Czech i Niemiec.
Zapytamy ekspertów
Czy uda się zwiększyć produkcję mleka w Polsce? W jakim kierunku idą badania genetyczne i oczekiwania konsumentów? I co z tego będzie miał rolnik? To pytania, które padną podczas jednego z paneli dyskusyjnych, zaplanowanych w ramach Forum Rolniczego, które 26 listopada „Gazeta Pomorska” Organizuje w Hotelu Cukrownia Żnin.
Ekspertami w tej dziedzinie będą: prof. dr hab. Stanisław Kamiński z Katedry Genetyki Zwierząt Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, inicjator programu selekcji genomowej bydła w Polsce; Waldemar Broś, prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, ceniony specjalista branży mleczarskiej, propagator spółdzielczej formy zakładów mleczarskich, która sprawdza się od ponad stu lat. Do udziału w panelu poświęconym mleku zaprosiliśmy też Piotra Doligalskiego, prezydenta Kujawsko-Pomorskiego Związku Hodowców Bydła oraz dr inż. Piotra Klisia z Lely Center Bydgoszcz, który pracował jako zootechnik na fermach bydła mlecznego, a także w laboratoriach weterynaryjnych i oceny mleka.
Zapraszamy Państwa do udziału w Forum Rolniczym. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja. Aby zapisać się na Forum wystarczy kliknąć poniżej i wypełnić formularz.
Kontakt w sprawie Forum: Karolina Malinowska (w dni robocze, w godz. 9-15), tel.: 781-812-874, e-mail: [email protected].
