- Jedz kiszonki, by wzmocnić odporność przed zimą - radzą lekarze. - Kiszonki zawierają dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy) i probiotyków. To właśnie te substancje odpowiadają za odporność organizmu. Antyoksydanty minimalizują szkody spowodowane w organizmie przez wolne rodniki, które powstają m.in. przez stres, picie alkoholu, palenie papierosów, brak ruchu i zwiększają ryzyko powstawania chorób. Probiotyki zaś pobudzają do działania naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu.
Jesień to dobry czas na kiszenie kapusty i to się opłaca. 1 września 2023 cena za kilogram białej kapusty na targowiskach w regionie waha się od 2 zł w Brodnicy i Wąbrzeźnie, do 4 zł w Lipnie. Kapusta kiszona jest dwa razy droższa - za kilogram na wąbrzeskim targowisku zapłacimy 8 zł, w Golubiu-Dobrzyniu - 6 zł, w Mogilnie - 7 zł.
Tymczasem Polacy zjadają rocznie średnio 5 kg kapusty kiszonej. Przepis na kiszenie kapusty jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale najlepsza jest kapusta ukiszona wedle własnych potrzeb, czyli z dodatkiem ulubionych przypraw. Jeśli ktoś lubi kapustę kiszoną w podstawowej formie, czyli bez kminku i innych dodatków, nie ma przymusu, jednak kiszenie nie uda się bez soli kamiennej, używanej do robienia przetworów.
Fermentacja zaczyna się po kilku godzinach od zasolenia poszatkowanej i ubitej kapusty. To burzliwy proces, który zajmuje do trzech dni. Mieszanka pieni się i podnosi od produkcji gazów, dlatego przez pierwsze dni trzeba ją ubijać. Ważne jest, żeby w naczyniu panowały warunki beztlenowe, w przeciwnym razie w kapuście mogą się rozwinąć bakterie, które zepsują proces kiszenia.
Tak krok po kroku ukisisz kapustę
Zachęcamy do przygotowania kapusty kiszonej wedle własnego upodobania. Sprawdźcie w naszej galerii nasz przepis na kapustę kiszoną z dodatkami - marchewką i jabłkiem..
Do naszej wersji kapusty kiszonej potrzebne będą:
- kapusta
- jabłka
- marchew
- sól kamienna
- kminek.
