Frymark. Bydgoski jarmark żywności ekologicznej
Frymark to cykliczny jarmark żywności ekologicznej, choć można na nim kupić także żywność regionalną i wyroby rękodzieła.
- Pierwsze Frymarki odbywały się w bydgoskim klubie Mózg, ale tam było za mało miejsca - mówi Marek Klonecki, rolnik ekologiczny z Jeżewa.- Przenieśliśmy się w nowe miejsce, do kamienicy przy ul. Poznańskiej 12. Tu jest więcej miejsca, ale klientów też przybyło.
Stragany stoją nie tylko w kamienicy, ale i przed wejściem do niej. I choć na jarmarku w pierwszym dniu lutego, był tłok, to nikt nie narzekał. - Atmosfera jest tu bardzo dobra - powiedziała Urszula Mele, która prowadzi Chlebowe Gospodarstwo Kromeczka w Gądeczu, gm. Dobrcz.
Najbliższy Frymark odbędzie się 15 lutego, (jak zwykle przy ul. Poznańskiej 12), kolejne zaplanowano na: 1 marca, 15 marca, 29 marca, 12 kwietnia i 26 kwietnia.